Persbericht9 september 2022

Oxfam en e5 werken al 20 jaar samen voor een betere wereld

Sinds 2002 organiseert e5 mode twee keer per jaar inzamelacties om Oxfam te steunen. Ook dit jaar kan je in de e5 winkels van 7 tot 20 september kleding schenken die je niet meer draagt in ruil voor een cadeaucheque van € 12,5 bij e5. Deze actie kadert perfect bij de Second Hand September challenge die Oxfam België voor het tweede jaar op rij lanceert.

Dankzij de inzamelacties van e5 ontvangt Oxfam België jaarlijks ongeveer 1000 ton textiel. Daarvan krijgt 92% een nieuw leven in de Oxfam Tweedehandswinkels en vooral in de nieuwe Pop-Up Stores. Via dat laatste project bezorgt Oxfam mensen die het moeilijk hebben, kwaliteitskleren voor een zeer lage prijs van €3 per kg. Deze Pop-Ups openen in de winter in Anderlecht en de Antwerpse Seefhoek.

wat gebeurt er met de ingezamelde kledij?

De ingezamelde spullen worden gesorteerd in het Oxfam sorteercentrum in Haren. In totaal ontvangt het sorteercentrum ongeveer 3500 ton kleding per jaar. Daar worden kledingstukken gesorteerd tussen recyclage- en winkelkwaliteit. Nadien worden de winkelstuks nog eens grondig gecontroleerd op kwaliteit en gesorteerd volgens seizoen.

Vervolgens worden de ingezamelde kledingstukken in Oxfam-tweedehandswinkels aan democratische prijzen verkocht. De opbrengst gaat naar Oxfam-projecten wereldwijd. Zo steunt e5 de strijd tegen ongelijkheid. Via deze samenwerking willen e5 en Oxfam België ook meer mensen overtuigen om kleding te schenken en zelf ook tweedehands te kopen. Zo lanceert Oxfam België voor de tweede maal op rij “Second Hand September”, waarbij de organisatie mensen aanspoort om gedurende de hele maand enkel tweedehands te kopen. En het liefst bij de Oxfam tweedehandswinkels natuurlijk. “Op die manier stimuleert Oxfam België hergebruik, wat ook een positief effect heeft op het klimaat,” aldus Johannes Eneman, diensthoofd textiel bij Oxfam België.

Rechts