Nieuws5 maart 2021

1 jaar strijd tegen Covid-19

Op 11 maart 2020 riep de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak van het coronavirus officieel uit tot pandemie. Een jaar later tellen we meer dan 100 miljoen zieke mensen en meer dan 2 miljoen doden. De economische en sociale gevolgen van deze crisis zullen we nog tientallen jaren voelen.

Onze wereldwijde impact tijdens de coronacrisis

In de afgelopen 12 maanden hebben we 14,3 miljoen mensen uit meer dan 60 landen gesteund via 694 partnerorganisaties. 53% onder hen waren vrouwen.

Dankzij jou:

  • gaven we 9 miljoen mensen toegang tot proper water
  • deelden we 1 miljoen hygiënekits uit
  • installeerden we handwaspunten voor 1 miljoen mensen
  • zorgden we voor eten voor 1,6 miljoen mensen
  • gaven we financiële hulp aan 1 miljoen mensen

1 jaar na het uitbreken van de pandemie is de ongelijkheid groter dan ooit. Tegelijk is de steun van onze partners, sympathisanten en schenkers ongelooflijk groot. En dat doet deugd!

Onze vrijwilligers en winkelmedewerkers gaven het beste van zichzelf. Ze moesten een tijd lang hun winkels sluiten en zich bij de heropening aanpassen aan de coronamaatregelen. Ondanks de moeilijke situatie bleven ze gemotiveerd en betrokken.

De crisis heeft ons allemaal op een of andere manier geraakt. Naast de vele drama’s heeft hij ook het beste uit ons gehaald en aangetoond dat we solidair, moedig en vastberaden kunnen zijn.

Terugblik op 12 maanden acties

Maart 2020: start van de pandemie

Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de pandemie uitroept, werkt Oxfam een actieplan uit in 5 stappen. Op die manier pakken we de crisis aan op het vlak van de openbare gezondheid, de economie en de genderongelijkheid.

Eind maart leveren we samen met onze partners water en sanitaire installaties en geven we voorlichtingsadvies aan kwetsbare mensen in 56 landen.

Verdeling van hygiënekits in Jemen. Die bevatten essentiële producten om de verspreiding van het virus tegen te gaan zoals zeep en schoonmaakmiddel. ©Wael Algadi/Oxfam

April: armoede dreigt te groeien / we schenken computers in België

Meer dan 1 miljoen mensen zijn besmet met Covid-19 en de pandemie legt de ongelijkheid tussen rijke en arme landen bloot.

We luiden de alarmbel met het rapport “Dignity Not Destitution” waarin we aantonen dat de pandemie 500 miljoen mensen in de armoede kan duwen. We roepen de wereldleiders op om de schulden van de armste landen kwijt te schelden, waardoor er 40 miljard dollar beschikbaar is om in de openbare gezondheid te investeren.

In België schenken we via een aantal verenigingen tientallen computers aan kansarme families in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Zo kunnen de jongeren afstandsonderwijs blijven volgen.

Mei: innovatieve oplossingen / een vaccin voor iedereen

Het coronavirus grijpt om zich heen in Cox’s Bazaar (Bangladesh), het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, waar duizenden Rohingya-vluchtelingen wonen.

43 vrouwelijke Rohingya’s ontwerpen met de hulp van Oxfam-ingenieurs een nieuw handwaspunt om de besmetting van Covid-19 tegen te gaan. We helpen het systeem te verbeteren en installeren 300 handwaspunt in drie kampen.

De wedloop om het eerste vaccin tegen Covid-19 gaat van start. Via een open brief roepen we samen met UNAIDS en meer dan 150 wereldleiders op om het toekomstige coronavaccin gratis beschikbaar te stellen voor iedereen op de planeet. Meer dan 6.500 Belgen tekenen onze petitie hierover.

In mei vindt ook de World Fair Trade Day plaats. We maken van de gelegenheid gebruik om de #FoodFrontLiners te bedanken: mensen die aan het begin van de productieketen staan en de grootste risico’s dragen om het virus op te lopen.

Juni: we danken al onze schenkers

Vanwege de wereldwijde lockdownmaatregelen kunnen mensen hun familie en vrienden niet meer ontmoeten. Velen raken geïsoleerd.

Omdat we geen fysiek contact meer hebben met onze supporters, vrijwilligers en schenkers, organiseren we in België een “Thank-a-thon”: we bellen 1.346 schenkers op om hen persoonlijk te bedanken voor hun steun tijdens deze crisis.

Juli: de honger is dodelijker dan Covid-19

In ons rapport “Het hongervirus” waarschuwen we dat ten gevolge van de pandemie eind 2020 12.000 mensen per dag kunnen sterven door voedselcrisissen. Dat zijn meer overlijdens dan door het coronavirus. Bovendien zullen er 122 miljoen mensen meer aan de rand van de hongersnood komen te staan.

Om de meest kwetsbaren te steunen, leveren we via onze partners voedselpakketten en financiële hulp in talrijke landen.

In Bangladesh hebben veel vrouwen door de coronamaatregelen hun job als huishoudhulp verloren. Onze lokale partnerorganisatie Nari Maitree deelt in de hoofdstad Dhaka voedselpakketten uit. “Met zo’n pakket hebben we eten voor een maand”, zegt Shahida Akter Lucky. “Ik weet niet hoe we zonder deze hulp aan eten waren geraakt.” ©Fabeha Monir/ Oxfam

Augustus: explosie en corona in Beiroet

Op 4 augustus schrikt de Libanese hoofdstad Beiroet op door een allesverwoestende explosie. De ramp kost het leven aan 200 mensen, duizenden zijn gewond en 300.000 mensen staan op straat.

Een zoveelste klap voor de Libanezen die ook lijden onder de pandemie en een nooit geziene economische crisis. Oxfam deelt voedsel, water en hygiënekits uit aan de slachtoffers en zorgt voor noodopvang.

September: de crisis maakt de rijken rijker

Na onze alarmbel over de gevolgen van de pandemie voor de meest kwetsbaren, tonen we in ons nieuw rapport “Power, Profits and the Pandemic” aan dat het huidige economische systeem de winst van een kleine elite boven alles en iedereen stelt. 32 van de grootste bedrijven ter wereld maken gebruik van de crisis om nog meer winst te maken.

Oktober: een kwetsbaar voedselsysteem / hulp voor fair trade producenten

De coronacrisis stelt de kwetsbaarheid van ons voedselsysteem op het scherpst van de snee. We wijzen er op dat de Covid 19-voedselcrisis niet wordt opgelost door noodmaatregelen of stimuleringspakketten die hetzelfde model bestendigen. Er is een radicale transformatie van het voedselsysteem nodig.

Onze fairtradepartners voelen uiteraard de gevolgen van de beperkingen op het vrije verkeer in heel wat landen. En door onze gesloten winkels verkleint hun afzetmarkt. We blijven hun producten kopen en betalen een voorschot op komende leveringen. Via een speciaal steunfonds bieden we hen ook noodhulp.

November: oproep om de schulden van de arme landen kwijt te schelden

We wijzen erop dat heel wat landen in de wereld meer geld uitgeven aan het terugbetalen van schulden dan aan gezondheidszorg.

Samen met 1.000 experten in volksgezondheid roepen we de G20 op om de schulden van de arme landen kwijt te schelden.

December: onrechtvaardige toegang tot het vaccin

Dankzij het harde werk van wetenschappers zijn er al een aantal vaccins beschikbaar. Jammer genoeg zullen die onrechtvaardig verdeeld worden: in de 70 armste landen zullen er tegen eind 2021 slechts 1 op de 10 mensen gevaccineerd zijn.

De rijkste landen voorzien daarentegen een stock waarmee ze hun bevolking tegen eind 2021 tot drie keer toe kunnen inenten.

Januari 2021: het coronavirus vergroot de ongelijkheid

Aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos publiceren we het rapport “The Inequality Virus”. Het toont aan dat de pandemie de economische ongelijkheid wereldwijd heeft doen toenemen.

Deze toenemende ongelijkheid heeft een zware impact op de toegang tot gezondheidszorg, scholing/onderwijs, werk en inkomen, maar ook op de toegang tot basisbehoeften zoals voeding en onderdak.

Terwijl de 1.000 rijkste mensen op 9 maanden tijd al hun verliezen weer hebben goedgemaakt, kan het meer dan 10 jaar duren voor de armste mensen zullen bekomen van de economische gevolgen van de pandemie.

Februari: onderwijs verzekeren

Overal in de wereld hebben jongeren het moeilijk met de strenge coronarichtlijnen: scholen en universiteiten blijven gesloten, buitenschoolse activiteiten zijn onmogelijk.

Ook in Oeganda sloten de scholen tijdens de lockdown. Voor kwetsbare jongeren is dat meer dan een tijdelijk kwaad: het kan het einde van hun schoolcarrière betekenen. Via onze lokale partner AVSI steunen we het Education for Life-programma, dat jonge mensen met een versneld leerprogramma helpt terug te keren naar school.

Maart: vrouwen zijn de eerste slachtoffers van de pandemie

Zoals we eerder aantoonden, heeft de pandemie een zware impact op de genderongelijkheid. Steeds meer vrouwen en meisjes leven in armoede en lijden honger.

Door de coronacrisis nemen de onbetaalde zorgtaken van vrouwen toe. Vrouwen zijn onevenredig verantwoordelijk voor alles wat het onderwijs, de gezondheid en het gezin betreft.

Bovendien is partnergeweld door de lockdown sterk toegenomen. In Palestina bundelen we de krachten met Taghyeer, Women, Media and Development en de Women's Affairs Technical Committee. Samen trainen we een honderdtal Palestijnse jongeren om het internet veilig te gebruiken en zich tegen cyberpesten te beschermen.

Rechts