Nieuws19 november 2019

Zero waste inpakken

Inpakken volgens de Japanse methode, met Elfi De Bruyn.

Olè, de feesten! Versieringen, pakjes, etentjes en familiefeesten. Maar herken je dit misschien? Die ontsierende doos of zak op je feest, waar al het inpakpapier in belandt. Elk cadeautje, waar iemand wellicht een beetje op zitten vloeken heeft tijdens de inpakmanoeuvres, wordt gretig opengescheurd, waarna de mooie verpakking … in de papiermand eindigt. Duurzaam? Niet echt. En tenzij je Monica uit Friends bent, zullen weinigen onder ons het gebruikte papier na afloop strijken en bewaren.

In Japan doen ze dat al even anders: furoshiki is een eeuwenoude inpaktechniek met stof. Met dit idee in het achterhoofd vroegen we aan creatieve duizendpoot en Magic Maker Elfi De Bruyn om aan de slag te gaan met onze sjaals. Niet met precisie-vouwtechnieken waar je rechteroog zenuwachtig van gaat trillen, maar in een handomdraai, lekker freestyle, en met bakken fantasie!

Stap 1: Benodigdheden

Voel je de gebruikelijke inpakstress al wegebben? Kriebelt het creatieve beestje? Aan de slag dan maar!

  • Sjaals, foulards, grote zakdoeken, ander makkelijk vouwbaar textiel (denk misschien ook aan oude T-shirts en andere kledingstukken.)
  • Decospulletjes allerlei: niets is te gek! Broches, oude juwelen, pins, badges, knopen, …
  • Schaar, hennep-touw, elastiekjes, nietjesmachine, plantaardige lijm, (water)verf met vegetale inkten, …
  • Mandjes allerlei, doosjes, …

De meester-upcycler wijst je ook de weg naar je ‘rommelschuif’, waar alle uit de gratie gevallen oude knopen, helft van wat ooit een stel oorbellen was, lintjes, haarrekkers en andere prullen die je kinderen ongevraagd hamsteren, in belanden. Daar loert een schatkist aan decoratiemateriaal!

ingepakt-cadeau

Stap 2: Inpakken

In de onderstaande tutorials toont Elfi je hoe je diverse producten kan inpakken, zero-waste! Krijg je zelf een furoshiki-style pakje? Gooi de stof (en eventuele deco) niet weg, die komt geheid nog pas voor een volgend feest.

Speel video

Extra tips van onze DIY Magic Maker:

  1. Ga altijd eerst op zoek in je eigen huis om te kijken wat je nog hebt. Je vindt meer dan je denkt. Think outside the box: misschien maak jij wel iets van kartonnen rietjes?
  2. Gooi zelf geen restjes papier, zoals kaft- of inpakpapier, of lintjes weg: bewaar ze in een snuister- en creadoos.
  3. Doe de Monica! Echt. Wij hebben bij ons thuis een traditie dat we elk jaar opnieuw het inpakpapier te recyclen en hergebruiken; dat geeft elk jaar unieke en verrassende combinaties!
  4. Wil je toch inpakken met papier? Kies papier met het FSC-keurlabel of gerecycleerd papier. Bruin papier is ideaal om mee aan de slag te gaan: met waterverf heb je er in 1,2,3 iets superpersoonlijks van gemaakt.
  5. Maak het persoonlijk. Integreer in je creaties de lievelingsdingen van diegene aan wie je het pakje schenkt: een oude kerstbal in zijn of haar lievelingskleur, een favoriete bloem (kan ook uit papier!), … een oude foto. Zo begint de verrassing al meteen bij het pakje zelf.

Rechts