Regiowerking Leuven

Wil je kennismaken met eerlijke handel? Of onze producten, hun herkomst en het verhaal van onze partners leren kennen? Bekijk het aanbod van Oxfam-Wereldwinkels voor scholen, bedrijven en verenigingen in de regio Leuven.

Op zoek naar een winkel regio Leuven?

winkelzoeker

Scholenwerking

Ontdek met de hele klas het verhaal achter eerlijke handel en onze producten. Voor iedere leeftijd een uniek aanbod op maat.

Contacteer ons

Met de klas naar de wereldwinkel

De maatregelen om de COVID-epidemie in te perken bepalen dat we slechts een beperkt aantal personen in de wereldwinkel kunnen ontvangen. Met je klas op bezoek komen in de wereldwinkel is daarom tijdelijk niet mogelijk.

Educatief materiaal voor in de klas

Corona-proof aan de slag in het basisonderwijs

Wil je graag zelf met je klas werken rond eerlijke handel? Download gratis onze lesbrief.

Ontleen onze leskoffer over eerlijke handel en kinderrechten. In 2 lesuren tijd maken de leerlingen kennis met het leven van leeftijdsgenoten in andere landen. Hoe ziet hun leven eruit? Welke zaken hebben we nodig om goed te kunnen leven? We onderzoeken wat kinderrechten zijn en hoe het komt dat niet elk kind op deze wereld dezelfde rechten heeft. We ontdekken de rol die eerlijke handel hierin kan spelen.

In deze leskoffer vind je een volledig uitgewerkt draaiboek én alle bijhorende materialen, zodat je er meteen mee aan de slag kan.

Je kan de leskoffer ontlenen voor 1 week en 2 weken op voorhand ontvang je het draaiboek via mail.  De kostprijs bedraagt 20 euro (en is bespreekbaar wanneer dit een probleem is voor jouw school). Maak tijdig een reservatie via regioleuven@oww.be.

Corona-proof aan de slag in het secundair onderwijs?

Wil je graag zelf met je klas werken rond eerlijke handel? Download gratis onze lesbrief.

Bekijk hier onze digiles Leefbaar Inkomen en Zorgplicht in de cacaosector, een les voor 16- tot 18-jarigen. Deze digiles duurt een lesuur. Je hebt een beamer of een smartboard nodig. De leerlingen moeten (eventueel per twee) beschikken over een smartphone of een computer. Het enige wat de leerkracht moet doen is voorafgaandelijk de les bekijken, en tijdens de les enkele keren op de pauzeknop drukken. Makkelijk en gratis, met gebruik van app-werkvormen.

Ontleen onze leskoffer over Fair Fashion. In 2 lesuren tijd maken jouw leerlingen kennis met de uitdagingen op menselijk en ecologisch vlak in het huidige model van de kledingindustrie.
De leerlingen onderzoeken de grote uitdagingen in de textielsector: gebrek aan leefbare lonen voor kledingarbeid(st)ers, onveilige werkomstandigheden, gebrek aan transparantie en vakbondsvrijheid, enorme ecologische impact, … , ontdekken ze hoe kleding wordt gemaakt en leren ze hoe ze hun favoriete merken kunnen screenen. Als kers op de taart gaan ze zelf aan de slag met fair textiel.

In deze leskoffer vind je een volledig uitgewerkt draaiboek én alle bijhorende materialen, zodat je er meteen mee aan de slag kan. Je kan de leskoffer ontlenen voor 1 week en 2 weken op voorhand ontvang je het draaiboek via mail.  De kostprijs bedraagt 30 euro (en is bespreekbaar wanneer dit een probleem is voor jouw school). Maak tijdig een reservatie via regioleuven@oww.be.

Een wereldwinkel op school

Laat leerlingen in actie schieten! Met hun eigen Wereldwinkel op School (WoS) maken leerlingen uit het Leuvense elkaar warm voor eerlijke handelsproducten én het verhaal erachter. Ze voeren zelf promotie, richten een winkeltje in en openen het, houden het kasboek bij en zetten activiteiten op rond eerlijke handel.

Wil je zelf een wereldwinkel opstarten op jouw school? We helpen je graag bij de voorbereidingen en bieden ondersteuning bij vorming over eerlijke handel.

Workshops in je klas

Opgepast: omwille van de COVID-epidemie kan je dit schooljaar enkel een workshop aanvragen als de officiële maatregelen tegen de COVID-epidemie dit toelaten en de school oordeelt dat de nodige voorzorgssmaatregelen in acht kunnen genomen worden. 

Op aanvraag komen we in jouw school activiteiten begeleiden. We verzorgen specifieke lessen en projecten rond eerlijke handel of organiseren activiteiten rond de Noord-Zuidproblematiek. Hiervoor vragen we een bijdrage van €35.

Ons aanbod voor kleuters:

  • Lotta zoekt haar huis (prentenverhaal)
    We tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
  • Ontdekkingstocht naar eerlijke handel (workshop)
    Een pakje gaat de kring rond en wanneer de muziek stopt, mag er één laagje uitgepakt worden. Aan de hand van verschillende opdrachten en spelletjes maken de kleuters kennis met eerlijke handel.

 

Ons aanbod voor het basisonderwijs:

Rollenspel “Cacaostan”: “In cacaostan is het alle dagen warm. Ideaal voor het kweken van cacao, waarmee lekkere chocolade wordt gemaakt. Kruip in de huid van een cacaoboer, maak en verkoop je cacaobonen en bouw je eigen dorp. Maar verloopt alles wel eerlijk?”.  Dit actief (rollen)spel laat kinderen vanaf 7 jaar kennismaken met de wereld van de (on)eerlijke handel. Als cacaoboeren ervaren ze zelf hoe onrechtvaardig de handel loopt. Samen denken we na hoe het eerlijker kan.
Duur: 2 lesuren
Leeftijd: 1e graad

Prentenverhaal “Lotta zoekt haar huis”: we tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van de bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
Extra activiteit: kleurprent Lotta
Duur: 1 lesuur
Leeftijd: 1e graad

Workshop “eerlijke handel en kinderrechten”. In deze workshop vliegen we over de wereldkaart en maken we kennis met kinderen in België en Ivoorkust. Hoe ziet hun leven eruit? Welke zaken hebben we nodig om goed te kunnen leven? We onderzoeken wat kinderrechten zijn en hoe het komt dat niet elk kind op deze wereld dezelfde rechten heeft. We ontdekken de rol die eerlijke handel hierin kan spelen.
Duur: 2 lesuren
Leeftijd: 2e graad

De workshop “Eerlijke Handel, Kinderspel” is een oneerlijke quiz. De leerlingen spelen in 5 groepen een quiz over eerlijke handel en worden beloond met Oxfam-munten. Wanneer ze aan het einde van de quiz hun munten inruilen voor chocolade, lijkt er iets niet te kloppen… . In deze quiz komen verschillende aspecten van eerlijke handel aan bod, spelen we een rollenspel, maken we via films kennis met producenten in Afrika en proeven we van producten van eerlijke handel. We laten de leerlingen zelf een klein beetje onrecht ervaren door de ongelijke beloning aan het einde van de quiz en grijpen dit moment aan voor een reflectie over (on)recht.
Duur: 2 tot 3 lesuren
Leeftijd: 3e graad

Ons aanbod voor het secundair onderwijs:

Eerlijke chocolade
In deze workshop maken leerlingen kennis met het productieproces van chocolade, onderzoeken ze hoe de cacaosector functioneert en welke gevolgen dit heeft voor mens en milieu. Ze kruipen in de huid van een producent, handelaar of consument en verkennen alternatieven voor het huidige systeem.
Duur: 2 lesuren
Doelgroep: 1e en 2e graad ASO, TSO

Chocoladeproeverij
We verdiepen ons in deze workshop in de wondere wereld van cacao en chocolade. Via een quiz en een spel ontdekken we het onrecht in de wereldhandel in cacao. We maken kennis met de producenten en hoe van een cacaoboon chocolade gemaakt wordt. We proeven van eerlijke chocolades en bespreken hoe eerlijke handel het anders aanpakt dan de traditionele handel.
Duur: 2 lesuren
Doelgroep: 2e en 3e graad TSO en BSO

De cacaoconferentie
We starten deze workshop in het jaar 2050 en nodigen de leerlingen uit voor een tentoonstelling over de laatste reep chocolade. In 2020 werd die laatste reep geproduceerd en sindsdien eindigde het verhaal van cacao en chocolade. De leerlingen vinden in deze fictieve tentoonstelling heel wat informatie over de cacaosector en worden via een spel uitgedaagd om deze kennis actief te verwerven. Ze onderzoeken de spelers in de cacaoketen, kruipen zelf in de rol van een van deze belanghebbenden en gaan met elkaar in debat. Via deze workshop maken de leerlingen grondig kennis met de problematieken van de wereldhandel in cacao én gaan ze op een actieve manier hierover in debat met elkaar.
Duur: 2 lesuren
Doelgroep: 2e en 3e graad secundair onderwijs, ASO

Fair Fashion
Kledij, we dragen het allemaal. De één heeft genoeg met 2 truien terwijl de ander er wel een stuk of 20 heeft. Nochtans komt de textiel- en kledingindustrie steeds meer onder vuur te liggen. Het gebrek aan leefbare lonen voor kledingarbeider(st)ers, onveilige werkplekken, gebrek aan transparantie en vakbondsvrijheid zet de sector onder druk. Toch blijft een duurzame kledingindustrie nog niet binnen handbereik.
In deze workshop bekijken de leerlingen de grote uitdagingen in de sector, ze ontdekken hoe kleding wordt gemaakt en leren hoe ze hun favoriete merken kunnen screenen. Als kers op de taart gaan ze zelf aan de slag met fair of gerecycleerd textiel.
Duur: 2 lesuren
Doelgroep: 2e en 3e graad BSO (en TSO), alle jaren van het ASO

Escape Room
In deze Escape Room moeten de leerlingen proberen om via een heleboel raadsels en opdrachten de juiste code te vinden om het slot te openen én de sleutel van het lokaal te bemachtigen. Doorheen deze escape room maken de leerlingen kennis met de handel in koffie en de uitdagingen in deze sector.
Duur: 1 lesuur
Doelgroep: 1e graad

Contacteer ons

Voor bedrijven en verenigingen

Wil je knus thuis samen met familie en/of vrienden kennismaken met eerlijke handel? Of in het comfort van je eigen bedrijf of lokaal onze producten, hun herkomst en het verhaal van onze partners leren kennen? Dat kan met onze FairTrade@Home-formule. Nodig familie en vrienden uit voor een (h)eerlijk avondje. Wij vertellen tijdens het proeven het verhaal van eerlijke handel.

Contacteer ons

Je kan kiezen uit vier formules:

Chocolade

Tijdens deze avond maak je kennis met eerlijke handel en de werking van Oxfam-Wereldwinkels. Via een quiz verdiepen we ons in de geschiedenis en teelt van cacao. In de loop van de avond worden zes soorten chocolade geproefd. De totale duur van deze FairTrade@Home is ongeveer 1,5 uur. We hanteren de volgende prijzen:

  • 6-10 personen: € 5 p.p.
  • 11-40 personen: € 4 p.p.
  • 40+ personen: € 3 p.p.

 

Wijn

Leer wijn van de andere kant kennen via het verhaal van onze wijnboeren. Doorheen deze workshop word je ingewijd in de geheimen van het proeven van wijn. We beginnen deze avond met het verhaal van eerlijke handel en Oxfam-Wereldwinkels. Nadien proeven we zes wereldwijnen onder de deskundige begeleiding van een sommelier. Een wijnproeverij duurt ongeveer 2 uur. We hanteren de volgende prijzen:

  • 10-15 personen: € 15 p.p.
  • 16-30 personen: € 13 p.p.
  • 31-45 personen: € 11 p.p.

 

Koffie

Ook de koffieproeverij start met een kennismaking met eerlijke handel. Nadien worden we door een barista, specialist in koffie, ingewijd in de geheimen van koffie en gaan we zelf ons (h)eerlijk kopje koffie zetten. De koffieproeverij duurt ongeveer 2 uur. We hanteren de volgende prijzen:

  • 6-10 personen: € 5 p.p.
  • 11-30 personen: € 4 p.p.

 

Wereldkeuken

Keukenprinsen en -prinsessen, laat je inspireren door deze workshop! Nadat je kennisgemaakt hebt met het verhaal van eerlijke handel, ga je samen met potten, pannen en fairtrade ingrediënten aan de slag. Nadien proef je uiteraard van deze (h)eerlijke recepten, vergezeld van een bijpassend wijntje. De kookworkshop duurt ongeveer 2,5 uur. We hanteren de volgende prijzen:

  • 6-10 personen: € 5 p.p.
  • 11-40 personen: € 4 p.p.
  • 40+ personen: € 3 p.p.

Contacteer ons

Regio Leuven: al onze winkels

Wereldwinkel Leuven maakt deel uit van het wereldwinkelnetwerk regio Leuven. Zin om bij ons binnen te springen voor eerlijke producten of een gratis kop fairtradekoffie? Dan heb je de keuze uit zes Oxfam-Wereldwinkels in Herent en Leuven, die samen de vzw Oxfam-Wereldwinkels Regio Leuven vormen. Je vindt ons op deze adressen:

Oxfam-Wereldwinkel Leuven

Parijsstraat 56
016/22.01.35
Open: ma tot za (10u-18u)
facebook  website

Oxfam-Wereldwinkel Herent

Wijgmaalsesteenweg 15
016/29.21.00
Open: wo (14u-18u) en za (10u-18u)
facebook  website

Oxfam-Wereldwinkel Heverlee

Naamsesteenweg 133
016/29.41.02
Open: di tot za (10u-18u), zondag (9u – 13u)
facebook  website

Oxfam-Wereldwinkel Kessel-Lo

Leuvensestraat 38
016/25.58.90
Open: di tot vrij (14u-18u) en za (10u-18u)
facebook  website

Oxfam-Wereldwinkel Wijgmaal

Op bestelling via de webshop, Voedselteam of Buurderij
facebook  website

Oxfam-Wereldwinkel Wilsele

Mechelsesteenweg 19
016/20.75.01
Open: wo (14u-19u), vr (15u-19u), za (10u-18u) en zo (10u-13u)
facebook  website

Blijf altijd en overal op de hoogte van onze activiteiten, acties en evenementen in het Leuvense: like de Facebook-pagina met het regionieuws uit Leuven!

Rechts