une jardinière dans une pépinière de la région de Jorayal au Népal

Wie variatie zaait, oogst voedselzekerheid

Om de voedselzekerheid in Nepal te bevorderen, lanceerden Oxfam en partnerorganisatie LI-BIRD een innovatief project voor kleinschalige landbouw.st.ers. Door het diversifiëren van hun gewassen, kunnen ze hun inkomen verhogen en de agrobiodiversiteit verbeteren.

 

In Nepal werkt meer dan 60% van de actieve bevolking in de landbouw. Toch krijgt een groot deel van de inwoners te maken met voedselonzekerheid en ondervoeding. De klimaatcrisis en het gebrek aan toegang tot veerkrachtiger zaadvariëteiten maken die paradox alleen maar erger. In het verleden speelden kleinschalige landbouw.st.ers een cruciale rol in het behoud van de agrarische diversiteit. Maar door de economische druk en het introduceren van moderne variëteiten is het evenwicht verloren gegaan 

Slecht zaaigoed draagt bij tot voedselonzekerheid

Familiale landbouwondernemingen kampen met een moeilijke toegang tot kwalitatief zaaizaad; een factor die hun ontwikkeling fors belemmert.  Ze halen namelijk meer dan 78% van het zaad uit een informeel systeem dat bevoorraad wordt door importeurs met een gebrekkige kennis van zaden. Bovendien heeft ongeveer 80% van de landbouw.st.ers geen toegang tot kwaliteitszaad. Ze kunnen daarom niet anders dan het zaaigoed van vorige seizoenen gebruiken, waarvan de fysieke en genetische kwaliteit sterk verminderd is. Op deze ongereguleerde markt is er bovendien geen ruimte om adequate maatregelen te nemen om landbouw.st.ers te compenseren wanneer de zaden geen goede opbrengst opleveren. 

 

Ik zorg ervoor dat de gewassen goed groeien, van het begin tot de oogst

Yangjee Sherpa (63) is landbewerkster in de plattelandsgemeente Jorayal en werkt al sinds de oprichting samen met LI-BIRD. “Het is mijn taak om de grond voor te bereiden, onkruid te verwijderen, zaden te planten en het veld te irrigeren”, vertelt ze. Ik zorg ervoor dat de gewassen goed groeien, van het begin tot de oogst.”  

Zaadjes van voedselzekerheid planten  

Samen met partnerorganisatie Local Initiatives for Biodiversity, Research and Development (LI-BIRD) zette Oxfam het project Sowing Diversity, Harvesting Security op in vier districten van de provincie Sudurpaschim. Het doel: de hoeveelheid en de kwaliteit van het voedsel verbeteren door ervoor te zorgen dat landbouw.st.ers klimaatbestendige en veerkrachtige zaden kunnen bekomen, ontwikkelen en verkopen. Om meer te weten te komen over nieuwe gewasvariëteiten zetten de deelneem.st.ers veldscholen op waarbij ze de gewassen op hun velden planten en bestuderen. Zo ontdekken ze veerkrachtiger varianten van basisvoedingsmiddelen zoals rijst, tarwe, maïs en aardappelen. 

 

zaadbank draagt bij aan streven naar voedselsoevereniteit

Om de landbouw.st.ers in staat te stellen hun zaaigoed op een veilige plaats op te slaan en zaden te kunnen lenen, richtte het project ook gemeenschapszaadbanken op. Coöperaties maken het systeem compleet. Die verkopen de zaden en bieden ook hun expertise aan. Zo voeren ze regelmatige veldinspecties uit.

 

banque communautaire de semences
©Kishor Sharma

Dankzij de combinatie van veldscholen,  gemeenschapszaadbanken en  coöperaties, zijn de landbouw.st.ers erin geslaagd hun gewassen te diversifiëren, hun inkomen te verhogen en de agrobiodiversiteit te verbeteren. 

De cijfers

Nieuwe producenten

van zaaigoed sloten zich aan bij het veldschool-project
152

Inheemse groente- en rijstvariëteiten

zijn behouden gebleven
5

Gemeenschapszaadbanken

en 3 coöperaties hebben hun activiteiten verbeterd.

Rechts