4 tot 14 oktober 2023

Week van de Fair Trade

Tijdens Week van de Fair Trade van 4 tot 14 oktober zetten we het belang van eerlijke handel in de verf. Producten gemaakt met respect voor mens en klimaat zouden de norm moeten zijn, niet de uitzondering. 

Daarom blijven we ons inzetten voor een rechtvaardige economie en rechtvaardige klimaatoplossingen. We bieden jou alternatieven via ons eigen assortiment en de wereldwinkels. De beste producten, van én voor de wereld, smaken verslavend lekker. 

Maak de switch naar eerlijke producten

Ontdek onze interessante promo’s en proef zelf hoe overtuigend lekker eerlijke handel kan zijn. Bovendien valt er tijdens de Week van de Fair Trade in elke Oxfam-Wereldwinkel iets te beleven. Hapjes, tapjes én een kans om de nieuwe Bite to Fight-chocolade te proeven: karamel en zeezout. We sluiten feestelijk af op zaterdag 14 oktober met de chocoladeruilactie*.

Vind een wereldwinkel in je buurt of bekijk de agenda

Ruilactie chocolade

Geniet zorgeloos van je chocolade en maak de switch naar Bite to Fight-chocolade. Breng op zaterdag 14 oktober een lege chocoladewikkel van gelijk welk merk mee naar je Oxfam-Wereldwinkel. Ruil deze in voor een nieuwe tablet fondant, melkchocolade of karamel en zeezout. Je zet niet alleen je tanden in heerlijke chocolade, maar ook in de strijd voor een leefbaar inkomen*.

eerlijke en klimaatvriendelijke chocolade

Slechts 20,3% van de chocolademarkt in België is Fairtrade. Niet meteen iets om trots op te zijn als “chocoladeland”. Cacaoboer.in.nen verdienen slechts 1/3de van een leefbaar inkomenBovendien worden ze meestal maar één keer per jaar betaald, na de oogst. 

Concreet betekent dit dat ze niet in staat zijn om te voorzien in belangrijke basisnoden zoals voedsel voor het gezin, schoolgeld, medische kosten… Laat staan dat ze in staat zijn om te investeren in duurzame landbouwtechnieken of enige reserve hebben in tijden van nood. 

Fair Trade maakt deel uit van de rechtvaardige oplossingen voor de klimaatcrisis 

Inzetten op meer veerkrachtige en milieuvriendelijke productiemethoden zoals agroecologie of agroforestry is noodzakelijk om voldoende opbrengst te garanderen die ook duurzaam is. 
Fairtradeproductie zet in op vermindering van de CO2-uitstoot, van de waterbehoefte, op bescherming van bossen en verbetering van de bodem. Fairtradeverbintenissen zoals prijzen op basis van productiekosten, voorfinanciering en langetermijnrelaties garanderen kleine landbouwproducenten betere prijzen en meer economische stabiliteit. 

Samen met de cacaocoöperatie CPR-Canaan in Ivoorkust realiseren we een leefbaar inkomen voor cacaoboer.inn.en. Dit is nodig om te kunnen investeren in oplossingen die het hoofd bieden aan de steeds extremere klimaatomstandigheden die hun gewassen bedreigen. 

Speel video

Eerlijke (klimaat)oplossingen

Het probleem van de lage inkomens ligt niet aan te weinig middelen in de sector. Het geld komt alleen terecht bij mensen die al over veel geld beschikken.

Sinds 2020 steeg het gecombineerde fortuin van Mars en Ferrero met 39 miljard dollar en groeide de winst op o.a. chocolade, van Hershey, Lindt, Mondelēz en Nestlé gemiddeld met 16%. 
En dit terwijl het netto-inkomen bij cacaoproducenten in Ghana in diezelfde periode met gemiddeld 16% daalde. 

Grote cacaobedrijven hebben de middelen om grotere investeringen te doen om hun klimaatimpact te beperken. Fairtradeprincipes bieden een oplossing. Maar ook andere structurele maatregelen zijn nodig. Strijd mee voor eerlijke klimaatoplossingen.

Teken onze petitie

Cacaoboer kapt kleine bomen

Ontbossing en kinderarbeid

Kiezen voor je gezin, betekent soms keuzes maken die (enkel) op korte termijn lonen. Vandaar dat cacaotelers soms héél goedkope werkkrachten inschakelen en nieuwe bossen rooien. Zo profiteren ze van de tijdelijke opbrengst die de vruchtbare grond brengt. Het is een vicieuze cirkel die we enkel kunnen doorbreken wanneer producenten correct betaald worden. 

BITE TO FIGHT: Tijd voor verandering!

Onze Bite to Fight-chocolade is het resultaat van onze strijd voor een leefbaar inkomen.

  • Voor de cacao uit deze chocolade krijgen cacaoboer.inn.en een extra premie bovenop de fairtradepremie én krijgen ze voorfinanciering. Hierdoor ligt er geld in het laatje vóór de oogst wanneer andere belangrijke kosten vallen, zoals bijvoorbeeld het schoolgeld. Goed voor de producent? ✔️Check.  
  • De cacaosector is berucht om zijn grootschalige ontbossing. Bite to Fight betaalt een premie per jaar per boom die blijft staan. Daarbovenop worden boeren ondersteund om op agro-ecologische wijze te produceren. Deze methode is beter voor de planeet maar is ook klimaatbestendiger en zorgt voor een betere oogst. Goed voor de planeet? ✔️✔️Dubbelcheck. 

​​​​​​​Bekijk de video over het 'Bite to Fight'-project: 

Speel video

*Zolang de voorraad strekt. 1 tablet per gezin en niet cumuleerbaar met andere acties en/of klantenkortingen. 

Rechts