yucca plantage

Vrouwen aan de knoppen in Costa Ricaanse coöperatie

Natuurparadijs Sarapiquí, in het noorden van Costa Rica, is één van de armste regio’s van het land. De streek lonkt avontuurlijke reizigers met haar regenwoud en fauna, maar de plaatselijke bevolking leeft er in vrij grote armoede. Ze halen hun inkomen uit landbouw, in het bijzonder ananas, bananen, suikerriet, koffie en veeteelt en ecotoerisme. Oxfam heeft sinds 2009 een langlopende samenwerking met de plaatselijke boerencoöperatie Coopesarapiqui. Jaarlijks komen zo’n 12 containers yuca- en bananenchips richting België. Hiermee draagt Oxfam een steentje bij aan de versterking van het socio-economische bestaan van de leden van de coöperatie.

Deel uitmaken van een goeddraaiende coöperatie die eerlijke koffie en fairtradechips verkoopt, kan voor de kleinschalige producenten in deze streek een wezenlijk verschil maken. Coopesarapiquí groepeert zo’n 170 boerenfamilies uit de regio. Ze leven in de eerste plaats van de koffieteelt, die ze via de coöperatie samen commercialiseren. Verbonden door waarden als eerlijkheid en solidariteit zetten ze ook uiteenlopende sociale projecten op. Zo reiken ze schoolbeurzen uit aan de kinderen van de leden.

Vrouwen in fair trade

Het management van de coöperatie, het dagelijkse reilen en zeilen ligt in handen van een 100% vrouwelijk kader. Een absolute meerwaarde voor de capaciteit van de coöperatie, net als de teeltdiversificatie waar ze hard op inzetten. Naast koffie verbouwen ze ook yuca (cassave of maniok), bananen en ananas. Wat meer is: koffie en bananenplanten verkeren graag in elkaars gezelschap, en dat laat de oogst zien. De koffiestruik is notoir gevoelig aan hevige regen of felle zon en vindt beschutting onder de grote bladeren van de bananenplant.

copxesarapiqi

Coopesarapiquí heeft zo’n 17 hectare eigen velden met yuca. Dit erg voedzame wortelgewas komt vaak voor in Costa Ricaanse gerechten, maar wordt maar weinig geteeld met het oog op export. Als de vraag hoog is, werkt de coöperatie ook samen met lokale yucaboeren.

De verwerking van de yuca en bananen tot chips voor export doen ze in lokale fabrieken. Zo draagt de teelt en handel bij aan extra inkomsten en lokale tewerkstelling.

Oxfam betaalt al geruime tijd de fairtradeprijs en -premie en in 2022 werd dit verder geïnstitutionaliseerd: de coöperatie kreeg, mede dankzij fondsen van Oxfampartners, het officiële FLOCERT-label, waardoor ze wereldwijd als fair trader erkend is.

In de toekomst blijven we hen steunen bij de lancering van nieuwe duurzame projecten.

Ontdek de fairtradeproducten van Coopesarapiqui

We verkopen 7 producten van deze partner.

Rechts