Voor een gelijkere wereld
Een wereld die de vraag naar water en voedsel kan beantwoorden.
Een wereld die, ook tijdens een humanitaire crisis, de basisbehoeften kan inlossen en opgewassen is tegen de ongelijkheden die voortkomen uit de klimaatontregeling.
Bouw mee aan een gelijkere wereld
Toegang tot drinkwater en voedsel zijn fundamentele menselijke behoeften én rechten, erkend door de Verenigde Naties. Maar voor miljarden mensen wereldwijd is toegang tot drinkwater of voedsel een dagelijkse uitdaging.
De klimaatverandering wordt intenser en conflicten nemen toe. Dat brengt meer risico’s met zich mee. Steeds meer mensen worden steeds vaker blootgesteld aan de gevaren van armoede en honger en zijn bijgevolg steeds vaker afhankelijk van humanitaite hulp, die zelf middelen te kort komt om te kunnen reageren op cyclische schokken op een dergelijke schaal.
Een gelijkere wereld ligt nochtans binnen ons bereik. We hebben zelfs de middelen om actie te ondernemen om deze ongelijkheden te verminderen. Wanneer je een gift doet, onderneem je actie om gemeenschappen te steunen die onfair worden getroffen door de gevolgen van de klimaatcrisis of gewapende conflicten. Je kunt samenwerkingsprojecten helpen financieren die de toegang tot water en voedsel op de lange termijn verbeteren.
Omdat we samen kunnen bouwen aan een gelijkere wereld.
1. eEn wereld die iedereen van water voorziet
Een van de meest fundamentele behoeften en een erkend mensenrecht is de toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ongeveer 2 miljard mensen in de wereld hebben echter geen toegang tot veilig drinkwater, 3,6 miljard mensen hebben geen sanitaire voorzieningen en 2,3 miljard mensen hebben geen voorzieningen om hun handen te wassen.
Het gebrek aan water, de slechte kwaliteit ervan en ontoereikende sanitaire voorzieningen hebben ernstige gevolgen voor de voedselzekerheid, gezondheid, bestaansmiddelen en onderwijskansen.
Toegang tot veilig drinkwater is daarom een belangrijke uitdaging voor armoedebestrijding en speelt een sleutelrol in de activiteiten van Oxfam. Zowel bij humanitaire interventies als bij samenwerkingsprojecten werken we samen met partnerorganisaties aan het recht op toegang tot water, zowel kwantitatief als kwalitatief, om ziektes te voorkomen, mensenlevens te ondersteunen en bestaansmiddelen te garanderen.
Het Oxfam-project bracht bovendien een revolutie teweeg in waterbeheer.
In 2015 trof een hevige aardbeving Nepal. 8.000 mensen lieten het leven, 300.000 huizen werden verwoest en honderden kilometers aan waternetwerken werden opengereten. Samen met partnerorganisatie Focus Nepal heeft Oxfams Nepalese team in drie districten de schade aan tanks, leidingen en waterpunten hersteld.
Aardbeving in Nepal: de schade herstellen en actie ondernemen op lange termijn
Voordien werden watervoorzieningssystemen traditioneel beheerd door vrijwilligerscomités in plattelandsgemeenschappen. Maar die hadden de capaciteit niet om dagelijks inspecties en onderhoud uit te voeren. Om te voorkomen dat er opnieuw storingen en watertekorten zouden ontstaan, heeft Oxfam één grootschalig watervoorzieningssysteem geïmplementeerd, dat wordt beheerd door betaalde professionals.
We hebben nu overal toegang tot kraantjeswater.
“Door de waterschaarste moest iedereen een vast aantal emmers vullen bij de kraan, en dat leidde vaak tot ruzie. We moesten om 3 of 4 uur 's ochtends opstaan en mensen met vee moesten 10 tot 15 keer per dag water komen halen !”
Pampha Pariyar, boerin uit de Dhading-regio, een van de plekken waar Oxfam actief is.
2. Een wereld die iedereen wapent tegen de klimaatcrisis
De extreme en onvoorspelbare gevolgen van de klimaatcrisis laten zich wereldwijd zien. Overstromingen, stormen en droogtes verwoesten mensenlevens, huizen, gewassen en vee.
Klimaatonrechtvaardigheid: de landen die het minst verantwoordelijk zijn, worden het hardst geraakt
Het zijn vooral de lage-inkomenslanden, de landen met de laagste uitstoot en de meest gediscrimineerde mensen die het zwaarst te lijden hebben onder de gevolgen van de klimaatverandering. 91% van de sterfgevallen als gevolg van extreme weersomstandigheden zijn gesitueerd in Afghanistan, Bangladesh, Ethiopië, enz.
Samen met partnerorganisaties onderneemt Oxfam actie om deze ongelijkheden te verminderen. Tegelijk biedt Oxfam noodhulp tijdens klimaatrampen, werkt mee aan talloze projecten over de hele wereld om de voedselzekerheid te verbeteren, mobiliseert mensen en legt de politiek het speekwoordelijke vuur aan de schenen politieke om structurele veranderingen te eisen.
Marinel Ubaldo strijdt in de Filippijnen voor klimaatrechtvaardigheid
Marinel Ubaldo is een van de overlevenden van supertyfoon Haiyan, die in 2013 meer dan 6.000 Filipino's het leven kostte.
Deze tyfoons worden krachtiger en sneller door de klimaatverandering, in het bijzonder door de stijging van de temperatuur van het zeewater. De regenval zorgt voor enorme modderstromen, die door de grootschalige ontbossing van de afgelopen jaren niet meer op natuurlijke wijze worden beperkt door bomen en vegetatie.
De ramp was een traumatische ervaring voor Marinel, maar tegelijk kickstartte het haar activisme. Ze besloot haar krachten te bundelen met Oxfam om zich in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid. Ze voert campagne om de landen die het zwaarst zijn getroffen door de klimaatcrisis te compenseren voor het verlies en de schade die ze hebben geleden.
Ik kan gewoon niet accepteren dat onze medeburgers in de Filipijnen sterven door een fenomeen - de klimaatcrisis - dat we niet eens veroorzaakt hebben.
Als overlevende van de tyfoon Haiyan heb ik de morele verantwoordelijkheid om aan te dringen op verandering, zodat ik mijn kinderen in de ogen kan kijken in de wetenschap dat ik iets ondernomen heb.
Ik kom op voor een gelijkere wereld
3. Een wereld die iedereen van voedsel voorziet
Volgens het laatste rapport van de Verenigde Naties over The State of Food Security and Nutrition in the World lijden in 2023 ongeveer 733 miljoen mensen honger. Dat is één op de 11 mensen wereldwijd en één op de vijf in Afrika. Een grote meerderheid van de mensen die te maken hebben met voedselonzekerheid zijn kleinschalige landbouwproducenten. Dit komt met name door beperkte toegang tot productiemiddelen, onvoldoende inkomen en oneerlijke handelspraktijken.
In grote delen van de wereld dragen boeren ook de zwaarste last van de gevolgen van klimaatverandering.
We komen op voor duurzame en eerlijke voedselsystemen
Via samenwerkingsprojecten over de hele wereld ondersteunen we gemeenschappen bij het implementeren van duurzame landbouwtechnieken waardoor gewassen beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Een ander belangrijk domein is gewasdiversificatie, waardoor boeren in hun levensonderhoud kunnen voorzien en de voedingskwaliteit van hun voedsel kunnen verbeteren.
We hebben een cursus gevolgd over het belang van voedseltuinen thuis. Ik heb altijd groenten voorradig, omdat we die nu zelf verbouwen.
"Sinds ik groentenrijke maaltijden bereid, is mijn baby niet meer ziek geworden."
Zelesi, moeder van vier kinderen en deelneemster aan het project in Lilongwe.
Afwisseling in de teelten en voedselverbetering in Malawi
In Malawi werkt Oxfam strijdt op verschillende fronten tegen de voedselonzekerheid. Het Scaling up Nutrition-programma is gericht op het verbeteren van de voedseldiversiteit van huishoudens, in het bijzonder huishoudens met kinderen onder de vijf jaar, om ondervoeding bij kinderen tegen te gaan. Binnen het kader van het project werden al moestuinen gecreëerd. Hier leren moeders en zwangere vrouwen hoe ze verschillende gewassen kunnen telen om de voeding te verbeteren.
Ook de verdeling van cash en zaden in regio's die hard zijn getroffen door de grillen van de klimaatcrisis, maakt deel uit van het project.
4. Een wereld die de basisbehoeften dekt bij noodsituaties
Elk jaar reageren we op ongeveer dertig humanitaire noodsituaties over de hele wereld. We kunnen dit doen dankzij de financiële steun van schenkers. In de samenwerkingen nemen lokale partnerorganisaties en getroffen gemeenschappen het voortouw, omdat zij het best geplaatst zijn om de behoeften te beoordelen en bepalen.
De aangeboden noodhulp richt zich op de essentiële behoeften: drinkwater, voedsel, tijdelijk onderdak en hygiëne. Het installeren of repareren van sanitaire voorzieningen en waterzuiveringsinfrastructuur is van fundamenteel belang voor het voorkomen van ziekten en om de goede hygiëne voor mensen die getroffen zijn door humanitaire crises te blijven garanderen.
We zijn ook betrokken bij bescherming, organisatie en de verdediging van mensenrechten. Via samenwerkingen met gemeenschappen versterken we hun veerkracht, bijvoorbeeld door kleinschalige producenten te ondersteunen.
Oxfam heeft dichterbij watertanks geïnstalleerd, wat ons tijd, moeite en energie bespaart.
"Het waterpunt in het kamp is erg ver weg, dus mijn man moest 2 of 3 keer per dag water halen."
Duaa Abu Sabha en haar gezin moesten op 14 oktober hun huis in Gaza Stad ontvluchten. Ze kwamen eerst in Khan Younès terecht en daarna in Mawasi, aan de rand van het gouvernement Khan Younès. Sinds december wonen ze in een tent in een kamp voor ontheemden.
Gaza: noodhulp in tijden van oorlog
Het officiële dodental in Gaza heeft de dramatische kaap van 40.000 overschreden, onder hen meer dan 10.600 kinderen. De toegang tot water wordt gebruikt als oorlogswapen. Gaza Stad is beroofd van bijna al haar waterproductiecapaciteit, 88% van de waterputten en 100% van de ontziltingsinstallaties zijn beschadigd of vernietigd. De gevolgen zijn dramatisch: meer dan een kwart van de bevolking wordt zwaar getroffen door ernstige ziekten die gemakkelijk te voorkomen zijn. De Gazanen hebben dringend behoefte aan voedsel, water, veilig onderdak en gezondheidszorg.
Ondanks de grote obstakels hebben de 14 lokale partnerorganisaties en Oxfam-medewerkers in Gaza al aan meer dan 490.000 mensen hulp kunnen bieden. Ze verdelen water, voedselpakketten, hygiëne- en EHBO-pakketten, cash en materiële hulp.
Sinds het begin van de escalatie van het conflict leidt Oxfam een wereldwijde beweging voor een permanent staakt-het-vuren en ongehinderde toegang voor humanitaire organisaties.