Nieuws22 maart 2022

Vluchtelingen en ontheemden: 10 miljoen in Oekraïne, bijna 100 miljoen wereldwijd

10 miljoen mensen ontvluchtte al het geweld in Oekraïne. Dat is bijna heel België. Deze crisis ligt nauw aan ons hart omdat het zich zo dicht bij onze deur afspeelt. Maar we mogen niet vergeten dat er wereldwijd tien keer zoveel mensen ontheemd geraakt zijn of gevlucht zijn uit hun land.

Een kwart van de Oekraïense bevolking is de gevechten ontvlucht

Eén van hen is Julia, een moeder van een 3-jarige jongen. Zij vonden een toevluchtsoord in Polen.

"Ik kom uit Kharkiv. De stad is volledig verwoest. We verstopten ons in kelders en bunkers. Onze kinderen begrepen niet wat er gebeurde. We waren allemaal heel bang. Uiteindelijk ontvluchtten we Kharkiv op een ochtend, rond 6 uur. De bombardementen waren even gestopt en we konden in relatieve veiligheid vertrekken. We dachten niet over na wat we zouden meenemen. We waren bezig met het redden van ons leven.”

Nadat Oxfam zich aansloot bij de noodoproep van het 12-12 Consortium, stuurden we teams naar Polen, Moldavië en Roemenië om de noden van de Oekraïnse vluchtelingen in die landen te evalueren.

Wij bereiden momenteel onze respons voor in samenwerking met plaatselijke organisaties. Onze acties zullen gericht zijn op de levering van proper water, voedsel en hygiënische voorzieningen. Wij zijn ook van plan cash geld te verdelen om de meest kwetsbare gezinnen te helpen met voedsel en onderdak.

Vluchtelingen en ontheemden: een wereldwijde crisis

De Oekraïense crisis is helaas niet de enige die zich momenteel ontvouwt. Ethiopië, Zuid-Sudan, Somalië en Kenia kampen met een ontluikende hongersnood, waardoor meer dan 10 miljoen mensen ontheemd zijn.

Wereldwijd zoeken of hebben bijna 100 miljoen mensen hun toevlucht gezocht in buurlanden of andere landen, of in andere delen van hun eigen land. Zij ontvluchten conflicten, extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering (overstromingen in sommige landen, droogte in andere), honger...

Al deze mensen staan allemaal voor dezelfde uitdagingen:

  • hun veiligheid en die van hun naasten verzekeren;
  • voedsel en water vinden;
  • ervoor zorgen dat hun rechten worden gerespecteerd;
  • hun waardigheid bewaren in onmenselijke situaties.

Steun samen met Oxfam vluchtelingen en ontheemden

Dankzij jou zorgen wij voor water, voedsel en onderdak. We installeren douches of toiletten en delen hygiëneproducten uit om het risico van epidemieën te beperken.  

Verder informeren wij mensen over hun rechten, met speciale aandacht voor kwetsbare minderheden en vrouwen. Bovendien pleiten we bij regeringen voor een humaan en ondersteunend opvangbeleid.  

Ook jij kan hieraan bijdragen door ons te steunen met een gift. Zo ondersteun je onze acties in Oekraïne en de buurlanden, en overal ter wereld waar dat nodig is.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Ik steun Oekraïne

Elke bijdrage telt.

Rechts