Stop de honger. In 36 seconden maak jij het verschil

In Oost-Afrika sterft naar schatting elke 36 seconden iemand van honger*. Bijna 500.000 mensen in verschillende regio’s van Somalië en Ethiopië leven in omstandigheden die dicht aanleunen tegen hongersnood. In Kenia lijden 3,5 miljoen mensen acute honger. Het totaal aantal mensen dat in deze drie landen extreme honger lijdt, is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld.

* cijfers Oxfam International, october 2022
Hunger campagne

Neem 36 seconden de tijd om honger te bestrijden

doe een gift

Hulp welkom in Burkina Faso

Het verhaal van Fatimata Zoré illustreert de samenloop van factoren die hele regio's en landen aan de rand van de hongersnood kunnen brengen. Maar het toont ook de oplossingen die Oxfam met uw gift kan bieden.

Fatimata woont in Burkina Faso. Ze verliet haar geboorteregio Raogo, die geteisterd werd door geweld, en verhuisde in juni 2021 naar de stad Dori. “Gewapende bendes vielen ons dorp geregeld aan”, herinnert ze zich. “Mensen renden weg, of ging op de grond liggen in hun huizen tot het schieten ophield.”

Ze had gehoopt werk te vinden in Dori, maar dat was buiten de pandemie gerekend. “COVID-19 heeft ons veel ellende gebracht”, zegt ze. “Vroeger ging ik van huis tot huis om de was te doen, schoon te maken ... Ik verdiende genoeg om mijn gezin te onderhouden. Maar toen het coronavirus rondwaarde, kregen we te horen dat we thuis moesten blijven. We mochten niet meer naar buiten, en konden geen eten meer halen. We hebben echt afgezien.”

Dankzij de hulp van Oxfam kan ik weer twee maaltijden per dag bereiden voor mijn kinderen.

Zoré Fatimata, Burkina Faso

Een lokale Oxfam-partner, de Association pour la Gestion de l’Environnement et le Développement (AGED), bood Fatimata hulp. Hulp die heel welkom was. “We hebben geld gekregen. Ik gebruik het mondjesmaat om eten te kopen”, zegt ze tevreden. “De steun heeft ons veel geholpen in de afgelopen zes maanden. Ik heb weer twee maaltijden per dag kunnen klaarmaken voor mijn kinderen. Het gaat steeds beter, maar wat ik echt wil, is terugkeren naar huis."

In veel Afrikaanse landen neemt de honger toe

Bij de hongersnood van 2011 in Somalië werd pas heel laat ingegrepen. Meer dan 260 000 mensen, waarvan de helft kinderen jonger dan vijf jaar, kwamen daardoor om. Vandaag, meer dan tien jaar later, slaagt de wereld er alweer niet in de rampzalige situatie van grote honger in verschillende landen in Afrika, en dan vooral in Oost-Afrika, af te wenden.

  • In Somalië lijden meer dan 500.000 kinderen aan ernstige ondervoeding. 40% van de bevolking – 8 miljoen mensen – is ondervoed.
  • In Kenia heeft de droogte 2,4 miljoen mensen, waaronder honderdduizenden kinderen, honger doen lijden.
  • In Burkina Faso moesten 2 miljoen mensen het geweld ontvluchten en hun akkers en vee achterlaten. Velen hebben het moeilijk om zich goed te voeden.

Conflicten, de klimaatcrisis en covid: 3 factoren die de honger in de wereld doen toenemen

De belangrijkste oorzaken van de toename van de honger in de wereld zijn de klimaatcrisis en conflicten. COVID-19 kwam daar nog eens bovenop. De economische gevolgen van de pandemie hebben nog eens 40 miljoen mensen extra in armoede gestort.

Lange droogteperiodes en catastrofale regenbuien vernietigen gewassen en decimeren kuddes. Door conflicten gaan hele bevolkingsgroepen dan weer verhuizen en worden productiemiddelen vernietigd. Die conflicten hebben ook indirecte gevolgen: de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld heeft de prijs van het graan, dat veel Afrikaanse landen importeren, sterk doen stijgen.

Vandaag regent het steeds minder.

Vandaag regent het steeds minder door het gebrek aan neerslag en door de droogte. We hebben een tekort aan veevoer en water om ons vee te voederen en te drenken. Er zijn landen in deze wereld die ons milieu vervuilen. Ik zou die grote landen willen oproepen om ons te komen helpen, want het is door hun toedoen dat wij lijden.- Hawoua Ali Kékéye, veehoudster in Tsjaad

Tien jaar geleden, na de tragedie in Somalië, beloofde de wereld hongersnood uit te roeien. Voor de miljoenen die opnieuw dreigen te verhongeren, is die belofte niet ingelost. We moeten nu handelen, met adequate middelen, om nieuwe tragedies te voorkomen.

U kunt het ergste voorkomen door het werk van Oxfam en partners te steunen en vitale voedselhulp te brengen naar de mensen die dat het hardst nodig hebben.  

HELP OXFAM DE HONGER BESTRIJDEN

Met een gift steunt u onze acties en projecten over de hele wereld om honger te bestrijden.

Rechts