Nieuwe tweedehandswinkel in Kammenstraat
Persbericht17 februari 2023

Pop-Up Tweedehandswinkel in samenwerking met Oxfam en Kringwinkel

Fleurette (49 jaar, Kameroen): “Ik ben geopereerd aan beide knieën en kan niet lang staan. Een job vinden is erg moeilijk, maar ik wil niet de hele dag thuis in de zetel zitten. Het doet me goed dat ik hier zittend kan werken. Ik kan babbelen met mensen en de tijd gaat op die manier een beetje sneller.”   

Sahra (31 jaar uit Somalië): “Ik woon enkele jaren in België. Nederlands is een moeilijke taal. Ik ben heel blij dat ik in de winkel mag werken en mensen kan helpen om zo mijn taal te verbeteren. Ik heb al in winkels gewerkt dus ik heb al een beetje ervaring.” 

Britt Van Marsenille (presentatie Factcheckers (één), Voor Hetzelfde Geld (één), De Madammen (Radio2)…)  wilde graag een sociaal project uit de grond stampen. Na een lunch met Toon Haverals (Managing Partner LIFE), die ook op zoek was naar sociaal engagement vanuit zijn bedrijf, besloten ze samen de pop-up winkel FOR THE LOVE OF LIFE op te richten. Een sociaaleconomische tweedehands winkel. 

LIFE gaf een winkelpand ter beschikking in hartje Antwerpen. Contacten werden gelegd met Oxfam België en Kringwinkel om duurzame kledij in de winkelrekken te hangen en om mee hun schouders te zetten onder dit project. 

De visuele identiteit van de winkel werd bedacht door interieurarchitect Dries Otten. De Blikfabriek ging met hamers en verfborstels aan de slag. En samen met Emino gingen de organisatoren op zoek naar enthousiastelingen om mee te helpen in de winkel.  

Britt Van Marsenille: “Het is een win-win op alle vlakken! We pakken de textieloverschotten aan, mensen die het moeilijk hebben om een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt kunnen bij ons in een veilige omgeving bijleren en de winst gaat naar de broodnodige projecten van Oxfam België en Kringwinkel. En o ja, mijn eigen persoonlijke hart wordt vervuld. Dus het is een win-win…win situatie. Ik ben gigantisch trots op dit project.” 

For the Love of Life 

LIFE, de Antwerpse projectontwikkelaar, kocht het pand in het centrum van Antwerpen. Op termijn krijgt dit pand een andere invulling met horeca, retail, co-living en appartementen. Maar voor het zover is wil LIFE graag iets teruggeven aan de maatschappij. 

Toon Haverals : “Wij zijn ervan overtuigd dat wij als projectontwikkelaar niet enkel de mogelijkheid, maar tevens de morele verantwoordelijkheid hebben om een positieve impact te realiseren op de maatschappij, en bij uitstek de levenskwaliteit van mensen. In onze eigen sector doen we dit d.m.v. de creatie van innovatieve concepten en projecten, echter met dit pand hadden we de unieke kans om eens buiten onze comfort zone te kleuren. Dit project tikt echt alle boxen van ons DNA aan: Caring, Identity & Cutting edge. Erg blij en fier dat we wederom een kleine steen kunnen verleggen in de rivier die het leven heet en een reële impact kunnen hebben op het leven van mensen die het nodig hebben.D it project realiseren zou onmogelijk zijn zonder de hulp van Oxfam België en Kringwinkel. We sloegen de handen in elkaar en een bijzondere samenwerking kon beginnen.” 

Oxfam België: “Oxfam’s strijd tegen ongelijkheid voeren we wereldwijd en ook in eigen land. Zo zijn we al even bezig met het organiseren van winterse pop-ups in grote Belgische steden. Specifiek in buurten waar mensen het moeilijk hebben, kunnen inwoners terecht voor degelijke warme kleren. De opbrengsten gaan naar de wereldwijde Oxfam-projecten tegen ongelijkheid. Door de pop-up in de Kammenstraat hopen we een duurzaam alternatief te bieden voor de grote ketens vlakbij. We willen van slow fashion dé optie bij uitstek maken voor iedereen. Met je aankoop steun je bovendien de lokale sociale economie. Dankzij sociale werkgevers zoals Emino, Ligo, Binnenste Buiten…bouwen mensen in moeilijke (arbeids)situaties positieve werkervaring op.”  

Kringwinkel: “Kringwinkel is er voor milieu en voor mensen. Een samenwerking met Britt, Life en Oxfam is voor ons een mooie kans om een nog grotere doelgroep te bereiken met onze missie. We gaan samen voor een nieuwe toekomst, niet alleen voor de tweedehands spullen die we aanbieden in de winkel, maar vooral ook voor de mensen die er stage gaan lopen. Zij verdienen een job met voldoening op een plek waar ze 100% zichzelf kunnen zijn.” 

FOR THE LOVE OF LIFE opent 16 februari officieel de deuren en zal zeven maanden open zijn. 

Interviews zijn mogelijk met Britt Van Marsenille, Toon Haverals (Managing Partner LIFE), Eva Smets (Directrice Oxfam België), Hans Tops (Directie Kringwinkel) en Tom Meeuws (Schepen Stad Antwerpen) 

 

Rechts