Persbericht13 juli 2022

Oxfam Fair Trade bij Best For The World™ voor uitzonderlijke impact

Oxfam Fair Trade is vandaag uitgeroepen tot Best for the World™ B Corp™ als erkenning van haar uitzonderlijke positieve impact met handelspartners. Het onafhankelijke B Lab screent bedrijven op verschillende gebieden: gemeenschap, klanten, milieu, bestuur en werknemers. Bij een voldoende hoge score krijgt een bedrijf het B Corp (Benefit Corporation) certificaat. Scoort een B Corp bij de hoogste 5% op een van de impactgebieden? Dan kroont B Lab hen 'Best for the World'.

Oxfam Fair Trade haalde haar hoge score door grotendeels met coöperatieven te werken (i.p.v. klassieke organisatiemodellen met loondienst), een fairtradeprijs, en -premie te betalen, een leefbaar inkomen daarbovenop, door ook met Belgische producenten te werken en door de doelstelling tegen 2030 alle producten biologisch gecertifieerd te willen hebben.

Daarnaast wilt Oxfam Fair Trade als bedrijf CO2 positief (nog een stap verder dan CO2 neutraal) worden tegen 2025. Dit doet ze door in te zetten op ecologische projecten bij de handelspartners (insetting genoemd), op die manier genieten ook de gemeenschappen in origine mee van de ecologische impact.

Maar eerlijke handel gaat om meer dan centen. ook de sociale structuren binnen de lokale gemeenschappen waarmee Oxfam mee werkt, moeten in balans zijn. Hierbinnen ijvert Oxfam Fair Trade voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen, de vrijheid van vereniging en goede werkomstandigheden.

Bovendien gaat Oxfam Fair Trade haar handelsrelaties op lange termijn aan. Dat biedt partners zekerheid over oogstcycli heen, waardoor zij hun kosten en risico’s beter kunnen spreiden en de drempel naar investeringen op lange termijn verlaagt.

“We waren al enorm fier om vorig jaar het B Corp-certificaat te krijgen, maar om nu ook nog eens tot de beste 5% in onze branche te behoren is de kers op de taart. Op naar de top 1%!” aldus Marion Meyvis, hoofd Supply, Impact & Product Marketing bij Oxfam Fair Trade.

b corp

Elk jaar erkent Best for the World de best presterende B Corps die de grootste positieve impact creëren met hun bedrijven (bekijk de volledige lijst). B Corps zijn bedrijven die voldoen aan hoge normen op het gebied van positieve sociale en milieuprestaties, verantwoordingsplicht en transparantie. Vandaag de dag zijn er meer dan 5.000 B Corps in 80 landen en 155 sectoren, verenigd door één gemeenschappelijk doel: het opbouwen van een inclusief, rechtvaardig en regeneratief economisch systeem.

B Corp certificering evalueert niet alleen een product of dienst, maar beoordeelt de totale sociale en milieu-impact van het bedrijf dat erachter staat. Om het B Corp-certificaat te behalen, moet een bedrijf een score van minstens 80 punten halen op de B Impact Assessment, een evaluatie van de positieve impact van een bedrijf, slagen voor een risicobeoordeling, een evaluatie van de negatieve impact van een bedrijf; hun corporate governance-structuur wijzigen om verantwoording af te leggen aan alle belanghebbenden, niet alleen aan aandeelhouders; en transparantie aan de dag leggen door informatie over hun prestaties op het gebied van B Corp-certificering openbaar te maken op hun B Corp-profiel op de website van B Lab.

noot aan de redactie

  • Alle initiatieven waarmee Oxfam Fair Trade naar de 5% werkte, zijn terug te vinden in het duurzaamheidsverslag.
  • Marion Meyvis is beschikbaar voor verdere toelichting.

Rechts