Oxfam en circulaire economie

Oxfam en circulaire economie

De tweedehandswerking van Oxfam draagt zo veel mogelijk bij aan een circulaire economie. Maar wat betekent dat eigenlijk? Een circulaire economie (of kringloopeconomie) is een economisch systeem dat de grondstofvoorraden niet uitput en waarbij reststoffen worden gerecycleerd. Een circulaire economie verkleint de afvalberg en heeft een positieve impact op onze planeet en het welzijn van de mensen.

Hoe draagt Oxfam bij aan een circulaire economie in België?

Met onze tweedehandswinkels werken we samen met jou aan een duurzamere wereld.

  •     Hergebruik  

In een circulaire economie draait het rond duurzame producten, die lang meegaan en minder snel bij het afval terechtkomen. Met meer dan 30 tweedehandswinkels verspreid over heel België, proberen we samen met jullie de afvalberg te verkleinen. Door oude, maar bruikbare spullen aan Oxfam te schenken, geef je ze een tweede leven. En door in onze tweedehandswinkels te shoppen, geef je spullen die nog in uitstekende staat zijn een tweede leven en maak je jezelf – of iemand anders – heel blij.

En de spullen die niet meer verkocht kunnen worden? Die recycleren we! 

  • Slow fashion vs. fast fashion

In een klassieke, lineaire economie worden eindige grondstoffen ingezet die vervuilend zijn voor het milieu. Bij het maken van fast fashion kledij, bijvoorbeeld, hoort gigantisch veel vervuiling. De mode-industrie produceert nu 20% van het wereldwijde afvalwater en is verantwoordelijk voor 10% van de totale CO2-uitstoot. Volgens de VN stoot de textielindustrie meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart en de scheepvaart samen. Ze is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld.

Onze tweedehandswerking streeft ernaar om de levenscyclus van de kledij en schoenen die we binnenkrijgen te verlengen. Op die manier kunnen we samen met jou de milieu-impact van de mode-industrie drastisch verminderen. 

  • Recyclage

We krijgen regelmatig ook spullen binnen die niet meer verkocht kunnen worden. Maar ook daar vinden we een oplossing voor, want die proberen we zo goed mogelijk te recycleren! Zo kreeg 92% van de geschonken kleding aan Oxfam een tweede leven bij een nieuwe eigenaar, als matrasvulling of door hergebruik van de vezels.

Zet je samen met Oxfam in voor een circulaire economie

Wil jij ook samen met ons je steentje bijdragen aan een circulaire economie? Kom dan eens langs in een van onze tweedehandswinkels of doneer je spullen!  

Rechts