Oekräine, 15 maanden later: update van de menselijke tol
Meer dan een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien woedt er een oorlog en hielpen Oxfam en haar partners er al 800.000 mensen in nood. De oorlog heeft echter ook ernstige gevolgen voor de landbouwproductie in het land, en deze onderbelichte binnenlandse situatie veroorzaakt op haar beurt wereldwijd meer voedselonzekerheid. Door deze opeenstapeling van crisissituaties moet de internationale hulpverlening aan enorme noden tegemoet komen.
De balans na de Russische invasie van Oekraïne is dramatisch: er zijn meer dan 30.000 burgerslachtoffers en huizen en vitale infrastructuur liggen in puin. Het geweld dwong ook meer dan 8 miljoen Oekraïners om elders asiel te zoeken.
Tijdens de eerste weken van de Russische invasie mobiliseerden wij onze teams in Polen, Roemenië en Moldavië, waar de grote meerderheid van de gevluchte Oekraïners verbleven. We ondersteunden hen met voedsel- en waterbedelingen en hygiënekits en dekens.
De topprioriteiten: water, heropbouw en verwarming
Het is echter in het binnenland van Oekraïne waar de noden het hoogst zijn. Wij zullen daar dus aan de slag blijven zolang de situatie het vraagt.
In zwaar belegerde steden, zoals Mykolaïv en Tsjernihiv, werken we aan de reparatie van explosieschade aan waterkanalen. De waterinfrastructuur is er beschadigd en het is essentieel dat we deze zo snel mogelijk weer operationeel maken. Het is vaak onmogelijk om de inwoners met tankwagens genoeg water te geven.
Winterkou
In het noorden van Oekraïne werkten we samen met onze partner Because We Can, een NGO die aan beschadigde huizen werkt. We hebben bijna 1000 vensters en deuren geïnstalleerd en gerepareerd. Door deze actie konden 198 gezinnen de moeilijke winteromstandigheden het hoofd bieden op een moment dat de kou echt aan de moraal knibbelde.
Het grootste deel van onze vensters is aan stukken gevlogen
Toen de gevechten verminderden stuurde Because We Can bouwinspecteurs naar ons huis. Ze hebben nieuwe vensters gemaakt om de kapotte te vervangen. Wij zijn zeer dankbaar.
Svitlana Melnikov, die met haar man in Tchernihiv woont.
Oxfam en haar partners zorgden ook voor vier verwarmingsketels voor een ziekenhuis met 2800 patiënten en een basisschool in Domanivka, in de regio van Mykolaïv.
Serres om de landbouw te herstarten
Rural Women's Business Network is één van onze 10 partnerorganisaties in Oekraïne. Met onze steun gaven ze landbouwers materiaal om hun serres weer op te bouwen en verdeelden zaaimaterialen en werktuigen om terug gewassen te kunnen kweken. Een vitale steunmaatregel in een land waarin 20% van de mensen al matige tot zware voedselonzekerheid ondervond.
Afrika lijdt altijd onder oorlog
De gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de wereldwijde voedselzekerheid krijgen weinig media-aandacht. Het land staat voor 12% van de globale graanuitvoer, en voor 20% van die van maïs en koolzaad.
De gevechten brachten het zeetransport van deze voedingsmiddelen eerst volledig tot stilstand. Sindsdien is het transport gedeeltelijk hervat, maar het is nog altijd zwaar verstoord, met een ongekende stijging van de voedselprijzen tot gevolg. Het maakte de toegang tot voedsel voor de miljoenen mensen die in voornamelijk Afrikaanse importlanden wonen ook vaak bijna onmogelijk. Volgens het Wereldvoedselprogramma zijn er nu 57 miljoen mensen extra ondervoed, enkel door de oorlog in Oekraïne.
CIJFERS
22,7 miljoen mensen
13,6 veedieren
81% stijging
In deze landen voegt de oorlog in Europa zich bij alle andere crisissen: algemene inflatie, conflicten en droogte in de Hoorn van Afrika, een tien jaar lange onzekerheid in bijna alle Sahel-landen en een magere periode (op de scheiding van twee oogstperiodes) met veel tekorten in West-Afrika. Als we niet handelen zal deze laatste crisis 7,6 miljoen mensen in ernstige voedingsnood brengen.
Ons doel is om meer dan 2,2 miljoen mensen, van de Sahel tot in de Hoorn van Afrika, te bereiken en hen snel noodrantsoenen, drinkbaar water, sanitaire installaties en financiële hulp te geven.
Doe een gift om levens te redden
Samen kunnen we het ergste voorkomen!