Persbericht10 april 2024

Met nog maar een maand te gaan is de Oxfam Trailwalker al een succes

Net als in 2023 vindt de 17e editie van de Oxfam Trailwalker weer plaats in het Hemelvaartsweekend van vrijdag 10 en zaterdag 11 mei in het Grote Woud van Saint-Hubert. Op het programma: nieuwe routes van 25 en 100 km, de deelname van Olivier Vandecasteele en meer dan 200 ingeschreven teams die samen al ruim 237 000€ inzamelden voor het werk van Oxfam wereldwijd. 

Het principe van de Oxfam Trailwalker is sinds het begin hetzelfde gebleven: 100 km afleggen, in teams van vier in minder dan 30 uur, of de kortere versie, 25 km in minder dan 7 uur, in teams van 2 tot 8 personen.   

De deelnemers worden langs de route begeleid door hun supporters en vrijwilligers die het evenement in goede banen leiden. De Trailwalker is geen wedstrijd, maar een sportieve uitdaging gebaseerd op wederzijdse hulp, het stimuleren van de teamspirit en het mobiliseren van vrijwilligers en supporters.  

Bovenal is het een solidaire uitdaging om het werk van Oxfam België voor een eerlijkere en duurzamere wereld te ondersteunen. Voor de start moeten de teams die de 100-kilometerroute lopen minstens €1.750 aan donaties inzamelen en degenen die voor de 25-kilometerroute kiezen minstens €1.000. 

Met nog een maand te gaan voor de start is de race nu al een groot succes: 206 teams van wandelaars hebben zich al ingeschreven, wat neerkomt op 668 deelnemers aan de 100 km-race en 211 aan de alternatieve 25 km-route. Samen hebben ze de grens van 230.000 euro aan donaties al overschreden.  

Pierre Milinkovitch, projectmanager van de 17e Oxfam Trailwalker, prees de nu al zeer positieve opkomst: "Het publiek is weer massaal aanwezig! De Oxfam Trailwalkers worden echte ambassadeurs in de strijd tegen ongelijkheid. Sinds 2008, toen de eerste Oxfam Trailwalker in België werd gelanceerd, en dankzij de mobilisatie van tienduizenden mensen, heeft de Trailwalker een echte impact gemaakt in de strijd tegen ongelijkheid! 

Gekende deelnemers 

Elk jaar wordt de Oxfam Trailwalker bijgewoond door vooraanstaande figuren uit de politiek en het maatschappelijk middenveld, zoals Céline Nicolas, schepen van sport in Saint-Hubert, die voor het derde opeenvolgende jaar de 100 kilometer loopt. Humanitair medewerker Olivier Vandecasteele doet voor het eerst mee aan de 100 kilometer. Hij richtte onlangs "Protect Humanitarians" op, een project ter ondersteuning en bescherming van humanitaire hulpverleners, en krijgt hiervoor de steun van Oxfam. 

Nieuwe route 

Het parcours van deze 17e editie, de vijfde die in Saint-Hubert wordt gehouden, is uitgestippeld in samenwerking met de stad Saint-Hubert en de andere gemeenten in de provincie Luxemburg die door de route worden doorkruist. De start- en finishplaats is het militaire vliegveld van Saint-Hubert. De route verkent de natuurlijke omgeving, met name de landelijke uitgestrektheid van het Bassin de la Lesse tussen Villers-sur-Lesse en Chanly, geclassificeerd als Natura 2000, evenals het historische erfgoed van de regio. De route loopt door de dorpen Bure en Grupont, het laatste bekend om zijn Maison des Colombages gebouwd rond 1590 en de kerk Saint-Denis uit 1861.  

"Het is een gloednieuwe route die door plaatsen loopt die nieuw zijn voor Oxfam Trailwalker, zoals Bure, en die ook door het hart van Saint-Hubert loopt. Het grote nieuws is dat, met uitzondering van het eerste checkpoint, alle checkpoints zich in gebouwen bevinden, waardoor het voor deelnemers makkelijker wordt om te stoppen en bij te tanken,” vertelt Milikonvitch over de route. 

Inschrijving nog open voor teams en oproep voor vrijwilligers   

Inschrijven kan nog tot 15 april via de website van het evenement. Zoals elk jaar kan Oxfam rekenen op de steun van vrijwilligers om o.a. de checkpoints te bemannen. Momenteel hebben zich al 165 vrijwilligers aangemeld en het doel is om 200 vrijwilligers te hebben. Hun taak bestaat erin om in teams rust- en verfrissingspunten te organiseren (maaltijden organiseren, teams informeren, enz.), te helpen bij de bewegwijzering en de inschrijving van de teams, en te zorgen voor animatie langs het parcours. 

Noot voor de redactie  

    Foto's en video's van eerdere edities zijn hier beschikbaar.  

    Inschrijven voor beide wandeltochten, of als vrijwilliger, kan tot 30 april via de website van het evenement.  

    Volledige beschrijvingen van de 25km en 100km routes (met kaarten) zijn respectievelijk hier en hier beschikbaar. Meer informatie op de website van het evenement.  

Voor interviews met het organisatieteam of de deelnemende teams kun je contact opnemen met belinda.torres-leclercq@oxfam.org 0472 55 34 43

Rechts