Klimaatcrisis dwingt Ethiopische herders uit hun huizen

De klimaatcrisis slaat hard toe: 4 jaar van aanhoudende droogte en plotse regen bedreigen de herdersgemeenschappen in de Somali-regio in Ethiopië. De herders verliezen hun vee en hun inkomen. 3 miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp.

Na 4 jaar extreme droogte werd de Hoorn van Afrika in november getroffen door zware regenval, vooral in Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan. Ook in de Somali-regio in Ethiopië sloeg de klimaatcrisis hard toe. De herdersgemeenschappen die er wonen, zijn volledig afhankelijk van hun dieren en staan zwaar onder druk. Gewassen hebben het moeilijk en oogsten zijn minimaal. Het vee vindt nauwelijks nog gewassen.

Op zoek naar voedsel en water

Amina Ibrahim, 50 jaar en moeder van 12 kinderen, woont in een kamp voor interne ontheemden in Gunagado, Ethiopië. Amina en haar familie moesten hun huis ontvluchten nadat ze al hun vee verloren door extreme droogte.

Amina Ibrahim

"We verloren al onze schapen, geiten en kamelen en kwamen hier op zoek naar voedsel en water. We kunnen niet terugkeren: we zijn alles kwijt. Alles staat in het teken van overleven.”

 

Klimaatverandering maakt vrouwen kwetsbaar

Shamis Alel, weduwe en moeder van vier kinderen, kwam hier twee jaar geleden aan. Ze woont in een opvangkamp ten noorden van Jigiga. Gewapende mannen vermoordden haar man na een conflict over land, stalen hun vee en verdreven het gezin van hun land. In de regio zijn er veel conflicten over graasland, water en politieke macht. De klimaatcrisis maakt de zaken er alleen maar erger op.

Shamis Alel

“We zien het weer veranderen. De regen komt steeds later en de dieren hebben het moeilijk om voedsel te vinden. De droogte treft ons hard. De klimaatverandering maakt vooral vrouwen erg kwetsbaar. Zonder water en voedsel kunnen we niets. ”

In Ethiopië zijn er drie miljoen mensen op de vlucht voor klimaatgerelateerde problemen als overstromingen en droogte en de conflicten die daaruit voortkomen.

Kawsar Omer Abdi, 30 jaar, verblijft in het opvangkamp met haar zes kinderen. “Van onze 300 schapen en geiten blijven er maar 25 over. De laatste 4 jaar groeien er geen gewassen meer en daardoor zijn we ons inkomen kwijt."

Kawsar en haar gezin zijn grotendeels afhankelijk van voedselhulp. “Oxfam geeft ons water en zeildoeken om ons te beschutten. Ze bouwden ook latrines en we kregen zeep. Maar het eten blijf schaars. We hebben voedsel nodig.”

Extreem weer doet mensen vluchten

Miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika zijn getroffen door het extreme weer. In de eerste zes maanden van 2019 alleen al, moesten 750.000 mensen op de vlucht door conflict en 350.000 door extreme weersomstandigheden.

Over het hele Afrikaanse continent zijn in de eerste zes maanden van 2019 7,6 miljoen mensen ontheemd geraakt door conflicten en nog eens 2,6 miljoen mensen door extreme weersomstandigheden. Wereldwijd moeten jaarlijks 20 miljoen mensen gedwongen hun huis verlaten door klimaatgerelateerde rampen.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun mensen als Amina, Shamis en Kawsar

Elke bijdrage telt

Rechts