In ons waterbeheer steunen we vrouwen om om loodgietster te worden

Is jouw loodgieter ook een vrouw? In Jordanië wel!

In Jordanië is water schaars en bijzonder waardevol. Maar door het vervallen waterleidingsysteem vloeit naar schatting 40% van het water weg. Wij steunen het AWANE-project dat het waterbeheer beter wil controleren en tegelijk vrouwelijke ondernemers aanmoedigt om loodgietster te worden.

Het AWANE-project wil 400 vrouwen uit Zarqa en Balqa de basistechnieken van loodgieterij bij brengen. De bedoeling is niet alleen dat ze dat vakmanschap in hun dagdagelijkse leven kunnen gebruiken. Ze moedigen de vrouwen ook aan om er een eigen professionele activiteit mee op te starten.

De loodgietster van Amman

Op een dak in Amman, de hoofdstad van Jordanië, klinkt het gerinkel van gereedschap. Naast een watertank is er iemand druk in de weer. We zien iemand met een moersleutel vastberaden een leiding vastdraaien. Het is professionele loodgietster Mariam Tawfeeq Matlaq.

Voor Jordaanse vrouwen is het niet eenvoudig om een job te vinden. Zelfs met de steun van haar man moest Mariam veel hindernissen overwinnen om haar beroep te kunnen uitoefenen.

“Ongeveer 5 jaar geleden heb ik een loodgietersopleiding gevolgd bij een ngo”, herinnert Mariam zich. “In het begin was het niet gemakkelijk. Het is geen typische vrouwenbaan, zeker niet in Jordanië. Ik stond voor veel uitdagingen, maar gelukkig heb ik ze allemaal overwonnen.”

Van leerling tot trainer dankzij Oxfam

Mariam neemt sinds een jaar deel aan het AWANE-programma, dat de problemen met de toegang tot water in Jordanië wil aanpakken. Het project is in handen van ’onze partner Future Pioneers for Empowering Communities en geeft haar de mogelijkheid om als trainer en waterambassadrice op te treden.

"Ik organiseer speciaal voor huisvrouwen trainingen om hen de basisprincipes van de loodgieterij bij te brengen", zegt Mariam. “Ik bezorg hen ook gereedschap. Zo kunnen ze zelf de waterinstallatie in hun huis onderhouden of kleine reparaties uitvoeren.”

Mariam’s activiteit is heel nuttig voor de gemeenschap. Door andere vrouwen te leren hoe ze lekken kunnen voorkomen of repareren, helpt ze bij het beheer van een steeds schaarser en kostbaarder goed.

Maar haar ambities reiken verder. “The sky is the limit”, zegt ze glimlachend. “Ik heb vertrouwen in mijn kunnen en zal alle uitdagingen aangaan die ik tegenkom tot mijn droom uitkomt. Ik wil aan mijn gemeenschap en de hele wereld bewijzen dat vrouwen alles kunnen bereiken, ongeacht de gangbare normen.”

Path 587 Path 588 Path 589 Path 590 Path 591 Path 592 Path 593 Path 594 Path 595

Steun onze projecten

Deel de droom van Mariam en van duizenden vrouwen wereldwijd.

Rechts