Hoe bomen en drones koffie redden in Peru
Bij klimaatcrisis denken mensen spontaan aan het beeld van die ijsbeer op een drijvend stuk ijs, of aan de bosbranden in Australië met verkoolde koala’s. Maar de klimaatcrisis is ook een sluipend gif voor de koffieteelt. Boer.inn.en wereldwijd proberen hun oogsten te beschermen, zodat we niet afstevenen op het voorspelde koffietekort in 2050. Zo ook de Peruviaanse koffiecoöperatie Sol y Café. En hoe!
Koffiestruiken groeien enkel in de koffiegordel, een geografische strook tussen de twee keerkringen, en op grote hoogtes, vanaf 800 meter of meer. Hoog in de tropische bergen schommelt de temperatuur tussen de 15 en de 25 °C. Wereldwijd stijgt de temperatuur echter. En deze stijging maakt dan wel een zekere burgemeester aan de Belgische kust blij, ze heeft heel wat negatieve effecten op onze planeet en haar flora. In de koffiegordel komen ook periodes van neerslag niet meer zoals voorheen. Wanneer het vroeger droog was in januari, kunnen nu verwoestende stortbuien vallen. De landbouwers weten niet wanneer ze de plant kunnen oogsten, en de plant zelf weet het ook niet meer. Dit zet koffiecoöperaties onder andere voor logistieke en organisatorische uitdagingen.
Koffie, zon … met veel schaduw, graag
Sol y Café is een Peruviaanse coöperatie met om en bij de 1200 leden. Ook zij voelen de impact van de klimaatcrisis en werken op een proactieve manier om de veranderingen in het weer tegen te gaan. Enerzijds stimuleren ze agro-ecologische productietechnieken; zo leggen ze een dikke laag organisch materiaal op de bodem, planten schaduwbomen en zorgen voor extra bodemorganismen. Anderzijds zijn ze bezig om de vele endemische boomsoorten op hun velden in kaart te brengen. Aan schaduwteelt doen heeft twee grote voordelen: de koffieplant stelt het goed want die houdt van schaduw en met de extra bomen halen de koffieproducenten proactief CO2 uit de lucht. Bijkomende opsteker: wanneer een volwassen boom wordt gekapt en plaats maakt voor een nieuwe schaduwboom, kan het hout als gecertificeerd hout verkocht worden. Zo kunnen landbouwers naast hun koffieproductie ook een inkomen halen uit een verantwoorde houtproductie.
Technologie op het scherpst van de snee
Fernando is agronoom van de coöperatie, en wat voor een; hij heeft een drone. Hiermee meet hij de bomen op en berekent hij hoeveel CO2 een koffieveld kan opslaan. Dit gebeurt aan de hand van een rekenmodel dat is uitgewerkt in samenwerking met de universiteit van Cajamarca. Sol y Café brengt zodoende de positieve impact van hun koffieteelt op het klimaat in kaart.
De coöperatie geeft blijk van een progressieve aanpak en toont hoe moderne technologische snufjes kunnen gebruikt worden om opportuniteiten te blijven creëren. Naast dit project heeft de coöperatie nog een handvol andere projecten lopen: ze startten een eigen school met een focus op ondernemingszin. Daarnaast is er ook de productie van biomeststoffen en –compost en de opstart van een viskwekerij. De kweek van tilapia kan een extra bron van voeding en inkomsten worden en de uitwerpselen van de vissen zijn goede meststoffen. Met andere woorden, Sol y Café zoekt naar een geïntegreerd systeem, waarbij ze de verschillende activiteiten op elkaar afstemmen om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te creëren voor de hele gemeenschap.
Koffie, check. Boer, dubbelcheck
De grote gemeenschappelijke drijfveer achter elk project? Eigenwaarde. Hoe meer eigenwaarde een landbouwer heeft, hoe beter de productie. De kwaliteitscheck van Sol y Café en hoe die is uitgedokterd, laat toe om de koffieboer.inn.en ter plaatse op de hoogte te stellen van de kwaliteit van hun koffie. En terwijl ze op de resultaten wachten, kunnen ze bij een verpleger en een tandarts terecht, zodat zijzelf ook meteen een check-up krijgen. People and planet first, zeggen we bij Oxfam altijd. Sol y Café geeft hierin het goede voorbeeld. Proef deze koffie met een hart voor mensen in de BIO Perukoffie.
People and planet ... and coffee first!
Proef deze koffie met een hart voor mens en planeet van Sol y Café