Gevluchte vrouwen ontwerpen handwaspunten in Bangladesh

Gevluchte vrouwen ontwerpen handwaspunten in Bangladesh

Het coronavirus zette ook voet aan wal in Kutupalong (Bangladesh), het grootste vluchtelingenkamp ter wereld nabij de stad Cox’s Bazaar. 43 vrouwelijke Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar ontwierpen met de hulp van Oxfam-ingenieurs een nieuw handwaspunt.

Maar liefst 1 miljoen Rohingya's wonen in dit kamp in Cox’s Bazaar in erbarmelijke hygiënische omstandigheden. Een snelle verspreiding van Covid-19 tijdens de coronacrisis zou hier uitgedraaid zijn op een regelrechte ramp.

Niet genoeg plaats, niet genoeg water

"Hier wonen veertigduizend mensen per vierkante kilometer", vertelt Enamul Hoque van Oxfam. "Dat is twee keer zoveel als de bevolkingsdichtheid van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh en de dichtstbevolkte stad ter wereld. Je kunt je niet voorstellen hoe overbevolkt de kampen zijn."

Enamul Hoque staat in voor de gezondheid in het kamp. Toen 1 miljoen Rohingya's uit Myanmar naar Bangladesh vluchtten om te ontsnappen aan de gewelddadige vervolging in hun thuisland, hield hij toezicht over de installatie van watertanks en-punten, handwaspunten, latrines en de grootste waterzuiveringsinstallatie die ooit in een vluchtelingenkamp is gebouwd.

De bestaande handwasfaciliteiten zijn zeer efficiënt in de bestrijding van diarree en ziekten zoals cholera, maar het coronavirus kan op de kranen nog een tijd overleven. Daarom ontwikkelden Hoque en zijn team een veiliger systeem: ze vervingen alle handmatig bediende kranen door voetpedalen.

Rohingya-vrouwen streven naar een waardig leven

"We installeerden een prototype en interviewden 43 mensen na het gebruik ervan", vertelt Iffat Fatema, die in het kamp werkt als gezondheidspromotor voor Oxfam. "We hielden rekening met al hun suggesties om het systeem te verbeteren." Daarbij hadden Iffat en haar team extra aandacht voor de opmerkingen van vrouwen en meisjes, die op vlak van hygiëne binnen hun gezin vaak een sleutelrol spelen.

Cox's Bazaar in Bangladesh

"Hun mening was doorslaggevend, of het nu ging over het aantal pedalen per installatie of de haken voor het ophangen van kleding. De vrouwen gaven aan dat een spiegel een grote hulp zou zijn, dus voegden we er een toe. We hebben er alles aan gedaan om dit handwasstation gebruiksvriendelijk te maken”, besluit Iffat.

Op maat gemaakt

Oxfam installeerde in drie kampen 300 van dit soort systemen. Elk aspect van de handwaspunten, van de grootte en de vorm van het bassin tot de hoogte van het waterreservoir, is geëvalueerd door de vrouwen en meisjes die er dagelijks gebruik van maken.

Handwaspunten

De handwaspunten werden allemaal uitgerust met pedalen, zodat gebruikers niets met hun handen hoeven aan te raken. De hoogte van het bassin maakt de installatie toegankelijk voor kinderen en rolstoelgebruikers. Tot slot is de structuur sterk genoeg om de zware regens en windvlagen te doorstaan die in deze regio vaak voorkomen. Op 22 mei trok cycloon Amphan nog een spoor van vernieling over Oost-India en Bangladesh.

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Steun het werk van Oxfam in Bangladesh

Elke bijdrage telt.

Rechts