Fiscale rechtvaardigheid

Overheden laten toe dat multinationals weinig belastingen betalen. Zo lopen ze elk jaar miljarden aan belastinggeld mis: geld dat zou kunnen gaan naar scholen, gezondheidszorg en sociale diensten voor iedereen of dat we kunnen investeren in oplossingen voor de klimaatcrisis.

Via allerlei achterpoortjes profiteren multinationals en de allerrijksten van de mazen in het net om weinig tot geen belastingen te betalen. Dat heet belastingontwijking. Jaarlijks versluizen ze zo miljarden euro’s naar belastingparadijzen.

Belastingontwijking en ongelijkheid

Het zijn de armste landen die hiervoor de prijs betalen. Wanneer grote bedrijven belastingen ontwijken, lopen landen wereldwijd inkomsten mis. Daardoor blijft de enorme ongelijkheid tussen de allerrijkste en de armste mensen bestaan. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Regels kunnen worden veranderd en ongelijkheid weggewerkt. Eerlijke belastingen zijn een deel van de oplossing om extreme ongelijkheid tegen te gaan.

Oxfam’s strijd voor fiscale rechtvaardigheid

Overheden van rijke landen hebben de touwtjes in handen: zij kunnen de wetten aanpassen en inkomens herverdelen. Samen met jou en honderdduizenden anderen voeren we de druk op bij politieke en bedrijfsleiders. We lobbyen achter de schermen bij overheden en grote bedrijven.

  • We roepen op om een einde te maken aan belastingparadijzen, die enkel de rijken ten goede komen en regeringen beroven van inkomsten die geïnvesteerd kunnen worden in kwaliteitsvolle openbare diensten, sociale bescherming en de strijd tegen de klimaatcrisis.

  • We pleiten voor een minimumbelasting voor multinationals en willen dat zij hun eerlijke aandeel in de belasting betalen.

  • We staan achter een financiële transactie-taks (FTT), zodat de financiële sector een eerlijke bijdrage levert.

  • We eisen meer fiscale transparantie voor multinationals. We willen dat ze publiekelijk bekendmaken in welke landen ze winst maken en welke belastingen zij betalen.

  • Wij zijn van mening dat extreme rijkdom complete nonsens is wanneer zoveel mensen armoede lijden. Om de klimaat-, de gezondheids- en de klimaatcrisis op te lossen, moeten ook de ultrarijken hun steentje bijdragen, via een vermogensbelasting. In België zou een progressieve jaarlijkse belasting op het vermogen van multimiljonairs 7 miljard euro per jaar kunnen opbrengen.

Oxfam staat niet alleen haar strijd voor fiscale rechtvaardigheid. We werken samen met 11.11.11, CNCD-11.11.11 en werken samen met andere organisaties en vakbonden in het Financieel Actie Netwerk (FAN) en het Réseau pour la Justice Fiscale (RJF).

De 1% rijkste mensen op deze wereld bezitten meer dan 50% van alle rijkdom.

Belastingparadijzen kosten regeringen over de hele wereld elk jaar 427 miljard dollar.

local_library_black_24dp Path 825 Path 826

Wil je meer weten over ongelijkheid en fiscale rechtvaardigheid?

Vind alle informatie in onze rapporten

Rechts