Een handje rijst per dag sparen houdt honger tegen
Bangladesh is een van de landen die de zwaarste gevolgen dragen van de klimaatverandering. Het kampt met rampzalige overstromingen en verwoestende cyclonen. Honger bedreigt de gezinnen op het platteland. De vrouwen in het dorp Borangile vonden er een praktische oplossing voor.
Moe van het wachten op de beloofde hulp van de lokale autoriteiten, besloten de vrouwen uit Borangile de koe bij de hoorns te vatten. Hun plan was eenvoudig: bewaar een handvol rijst bij elke maaltijd en spaar het voor een regenachtige dag.
Om dit project in goede banen te leiden, bouwde het dorp een kleine opslagplaats. De vrouwen stelden een register op en installeerden een paar weegschalen. Zo creërden ze hun eigen voedselbank. Ze bewaren er de rijst en vragen erom als het nodig is.
"We moeten niet meer om hulp vragen"
"De gezinnen in het dorp hebben het moeilijk om rond te komen", zegt Mosammat Rabeya Begum, voorzitter van de voedselbank van het dorp Katlamari. "We kunnen maar zes maanden per jaar werken. De rest van de tijd verhinderen overstromingen en andere rampen ons om naar het werk te gaan. Het zijn moeilijke tijden. Maar door de rijst die we opzij hebben gezet, hoeven we geen beroep meer te doen op anderen."
"De voedselbank is een zegen", zegt Layli Begum, die in hetzelfde dorp woont. "Het is beter om te lenen van de voedselbank. Hier hoeven we geen rente te betalen.”
Voedselbanken nog onmisbaarder door de pandemie
Begin 2020 werden in Bangladesh de eerste besmettingen met het coronavirus gemeld, vrijwel onmiddelijk gevolgd door de doortocht van cycloon Amphan. Door de coronamaatregelen verloren dagloners hun baan en de storm vernietigde veel gewassen. De voedselbank toonde toen echt zijn nut.
Sri Moti Kajoli Rani woont in Tengrakandi met haar vier kinderen. “De overstromingen maakten het leven erg moeilijk," zegt ze. "En dan kwam het coronavirus er nog bij. Ik maak me zorgen, maar de wetenschap dat de voedselbank bestaat, stelt me gerust. Zelfs als alles misgaat, weet ik dat ik op zijn minst eten voor mezelf en mijn kinderen kan krijgen.”
Samen met onze partners hebben we al geholpen bij de opbouw van 275 voedselbanken in Bangladesh, waarvan 300.000 mensen gebruik maken. Het bedrag dat nodig is om één voedselbank op te zetten is slechts 250 dollar. De opbrengst van deze investering is echter enorm: duizenden mensen hoeven geen honger meer te lijden.
Foto's : Saikat Mojumder/Oxfam
Gebaseerd op een artikel van Elizabeth Stevens/Oxfam US
Steun Oxfam in Bangladesh
Steun onze projecten