Ecofeminisme: ontmoet 5 vrouwelijke klimaatstrijdsters

Hun namen zijn Hindou, Majandra, Maggie, Vanessa en Adelaïde. Alle vijf zetten ze zich binnen hun gemeenschap, internationaal of op sociale media in voor het klimaat en voor hun rechten. Een ontmoeting met vijf vrouwen die zelfs tijdens een wereldwijde pandemie voor verandering zorgen.

Hoe zorgen we voor duurzame en solidaire samenlevingen? Dat is de kernvraag van het e-book Climate, Covid & Care.

Want zowel de Covid-19 pandemie als de klimaatcrisis hebben een disproportionele impact op mensen in armoede. Beide vergroten de ongelijkheid. Vrouwen en meisjes in het bijzonder worden harder getroffen. Daarom moet hun stem gehoord worden, en moet er rekening mee worden gehouden.

Vijf ecofeministische activisten getuigen in het e-book over de impact van de pandemie en de klimaatcrisis op hun levens. Maar ze blijven niet bij de pakken zitten. Ook zij zijn #ClimateChangers.

"Praat niet over ons zonder ons"

Neem Hindou Oumarou Ibrahim bijvoorbeeld, uit Tsjaad. Als jong meisje kwam ze al op voor de rechten van haar gemeenschap. Aanvankelijk met de nadruk op mensenrechten, maar al heel snel legde ze het verband met ecologie: “Als het milieu aftakelt, brengt dat ook onze identiteit en onze levenswijze in gevaar”, legt ze uit. “Klimaatrechtvaardigheid gaat verder dan klimaatverandering een halt toeroepen. Het gaat ook om de strijd van mijn volk voor sociale rechtvaardigheid.”

Wanneer ze zegt: “praat niet over ons, zonder ons”, doelt ze niet alleen op vrouwen, maar ook op lokale gemeenschappen die ervaring en kennis te delen hebben. Beslissingsorganen, zoals die van de Verenigde Naties (VN) spreken vaak over hun toekomst, maar zonder naar de vrouwen te luisteren of hen te betrekken.

Hindou is niet de enige vrouw die haar stem verheft. Ook Betty, Meera, Maggie en Majandra zetten hun ervaring en engagement in om klimaat-, gender- en sociale rechtvaardigheid te realiseren.

5 ecofeministen om te volgen op Instagram

Path 587 Path 588 Path 589 Path 590 Path 591 Path 592 Path 593 Path 594 Path 595

Ontdek hun getuigenissen

Wil je meer weten over deze vrouwen?

Rechts