levered vorming bij Oxfam

Oxfam Lerarendag/Lunch & Learn

Verwacht je op deze dag aan een mix van boeiende verhalen, motiverende workshops en concrete tools die jou zullen helpen om jongeren te betrekken bij gender- en klimaatrechtvaardigheid en de uitdaging van wereldhandelsregulering.

Op donderdag 16 februari 2023 organiseren we voor de zesde keer een Oxfam Lerarendag/Lunch & Learn in onze kantoren in Brussel. Die dag willen we leraren uit het secundair onderwijs en scholenvrijwilligers informatie en tools aanreiken die ze in hun job en hun contact met jongeren kunnen gebruiken om hen te informeren over het bestaande klimaatonrecht en wat we daaraan kunnen doen.

Zowel geëngageerde leerkrachten uit het secundair onderwijs als gemotiveerde scholenvrijwilligers van Oxfam België zijn van harte welkom! 

We bieden gelijktijdig Nederlandstalige en Franstalige workshops aan. Schrijf je op tijd in, want de plaatsen zijn beperkt. 

Programma

 • 09u00: Deuren open
 • 09u30: Ontvangst + introductie  
 • 10u00: Workshop 1. Keuze uit:  
  • De klimaatcollage (voor 4, 5 en 6 SO)  
  • Wereldwinkels op School (voor alle jaren SO)  
 • 11u15: Workshop 2. Keuze uit:  
  • Passing the mic’ (voor 4, 5 en 6 SO)  
  • Wereldwinkels op School (voor alle jaren SO)  
 • 12u30: Lunch   
 • 14u00: Inleefatelier – korte toelichting.  
 • 14u30: Film Soeurs de Combat met en ingeleid door klimaatactiviste Anuna De Wever
 • 15u15: Drink

Locatie

Oxfam België, Vierwindenstraat 60, 1080 Brussel.

Onderaan deze pagina vind je de wegbeschrijving.

 

Abonneer je op onze Scholennieuwsbrief

Word lid van onze gesloten Facebookgroep

Workshop Klimaatcollage

De Klimaatcollage is een krachtig en leuk instrument om in drie uur tijd de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering beter te begrijpen. Het spel bestaat uit 42 kaarten met informatie uit de IPCC-rapporten en focust sterk op de wetenschappelijke aspecten. Het werd in 2018 in Frankrijk ontwikkeld en slaat wereldwijd sterk aan.

Tijdens deze workshop presenteren we de drie fasen in versneld tempo, met een kleine Oxfam-bonus over klimaatrechtvaardigheid.

Begeleid door Aaron Hamerlynck van Oxfam België.

Meer info

Workshop “Passing the mic”

Kruip in de huid van een journalist en maak een baanbrekende reportage aan de hand van een getuigenis van een sterke vrouw uit het globale zuiden die lijdt onder de gevolgen van de klimaatverandering. Snuister in verschillende mediabronnen, verbind de feiten en breng zo accuraat mogelijk haar verhaal. Wat ervaart ze? Wat drijft haar? En bovenal: hoe overwint ze deze moeilijke situatie? De deelnemers ontdekken al doende wat klimaatrechtvaardigheid betekent en wat de link is tussen klimaat en gender.  

“Passing the mic”: vrouwen werken aan klimaatrechtvaardigheid is een interactieve tool geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar. Hij werd ontwikkeld door Oxfam België ism vrijplaats en 11.11.11. Met de steun van DEAR.  

Begeleid door Soraya Namavar van Oxfam België

Workshop Wereldwinkels op School

Wat is een Wereldwinkel op School? Hoe start je er een op? Welke ondersteuning kan je verwachten? Ontdek tijdens deze workshop het nieuwe materiaal voor Wereldwinkels op School, de vernieuwde focus op actie en de thematische verbreding van dit zeer succesvolle model.  

Begeleid door Hans Canters van Oxfam België

Meer info

Film Soeurs de Combat  

De film vertelt het verhaal van een aantal toegewijde jonge vrouwen die in het kielzog van Greta Thunberg de strijd aanbonden om onze planeet te redden. Dat doen ze elk op hun eigen manier, allemaal gedreven door een unieke energie die bergen kan verzetten. De film slaat bovendien de brug naar enkele klimaatactivisten die al decennia geleden de wereld wakker schudden door twee jaar in een boom te leven. We worden meegezogen in een collectieve reis van "vechters", gedreven door hoop, toewijding en een buitengewoon ideaal.  

Inleiding door Anuna De Wever

Inschrijvingsformulier

Is het de eerste keer dat je deelneemt aan een lerarendag van Oxfam?
Heb je ooit gebruik gemaakt van ons educatief aanbod (lesmateriaal, scholenacties, inleefateliers, winkelbezoek)?

Ik schrijf me in voor: 

WS 1 - keuze
WS 2 - keuze
Lunch (fair, vegetarisch en gratis)
Film 'Soeurs de Combat'

Contact

Rechts