Davos 2023: 6.777 Belgen voor het ministerie van Financiën

In januari publiceerde Oxfam België het rapport "Survival of the Richest" naar aanleiding van het World Economic Forum in Davos. Op basis daarvan lanceerden we een petitie om de nood aan sociale en economische rechtvaardigheid te benadrukken.

Jij hebt samen met 6.777 anderen onze oproep beantwoord en de petitie getekend. Bedankt, want er is haast bij: de ongelijkheid neemt zowel wereldwijd als in ons land sterk toe. 19% van de Belgische bevolking zou het risico lopen op armoede of sociale uitsluiting. Aan de andere kant bezitten de 1% rijkste Belgen samen meer dan de gecombineerde rijkdom van de onderste 70% van de bevolking.

Dankzij jou en alle andere ondertekenaars kon Oxfam minister van financiën Vincent Van Peteghem herinneren aan zijn engagement voor een fiscale hervorming in België. We zijn voor zijn ministerie gaan staan en hebben daar jouw stem luid en duidelijk doen klinken met onze eis voor een verhoging van de belastingen op de superrijken en de bestrijding van belastingfraude.

20 miljard euro extra

We hebben een nieuw solidariteitspact nodig tussen alle burgers waarbij iedereen bijdraagt in functie van haar of zijn middelen. Dat kan alleen via progressieve belastingen en een eerlijke vermogensbelasting. Die laatste kan meer dan 20 miljard euro extra opbrengen. Een enorm bedrag dat de tekorten in gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid kan dekken.

Op 16, 17 en 18 juni 2023 kwam de federale regering bijeen voor een fiscaal conclaaf over pensioen- en belastinghervormingen. Een ideale gelegenheid om sociale en economische rechtvaardigheid centraal te stellen in de nationale politiek.

Ook Europa zet zich in voor sociale rechtvaardigheid

Niet alleen in België maar in heel Europa komt er schot in de zaak. Organisaties zoals Oxfam maar ook prominente mensen van over heel Europa ijveren voor meer sociale rechtvaardigheid. Het Europees burgerinitiatief “Tax the Rich” ging van start om een vermogensbelasting te eisen. Eén miljoen handtekeningen over heel Europa volstaan om de Europese Commissie tot een debat over deze maatregel te dwingen.

Het initiatief werd in gang gezet door miljonairs, politici en economisten, waaronder:

  •     Paul Magnette, voorzitter van de Belgische parti socialiste
  •     Marlène Engelhorn, Oostenrijkse multimillionaire
  •     Thomas Piketty, Franse econoom

Nogmaals bedankt om samen met ons eerlijke belastingen te eisen. 

Survival of the Richest

Lees ons Davos 2023 rapport

volunteer_activism_black_24dp Group 790 Rectangle 991 Group 794 Group 793 Group 792 Group 791 Path 823 Path 824

Samen tegen ongelijkheid

Laten we samen in actie schieten om het belastingsysteem in België rechtvaardiger te maken. Steun onze strijd tegen ongelijkheid, zowel in België als in de hele wereld.

Rechts