Courageaous conversation : ecofeminism and nature

Op 13 juni nodigen Oxfam en Argos je uit voor Courageous Conversation, een avond met performances, film en workshops, waarbij kunst aanzet tot gesprekken over natuur en ecofeminisme

Een avond vol kunst en ecofeminisme

Wat betekent het om een moedig gesprek te voeren over het klimaat?

Zoals we voortdurend te horen krijgen, betekent de klimaatcrisis dat we nieuwe visies moeten creëren, nieuwe wegen moeten inslaan. Maar voordat we veranderingen kunnen doorvoeren, moeten we ons bewust zijn van onze omgeving en van anderen. We moeten openstaan voor verandering, luisteren en praten. Onze eigen overtuigingen opschorten om ruimte te maken voor wat er kan gebeuren tussen onszelf en anderen is het begin van een gesprek.

Courageous Conversations geeft een podium aan kunstenaars die bezig zijn met klimaatcrisis vanuit een transdisciplinair en ecofeministisch perspectief. Samen met het publiek denken zij na over hoe we collectief kunnen bouwen aan culturele en ecologische verandering.

Na succesvolle edities in Barcelona en Amsterdam komt Courageous Conversation naar Brussel

Na succesvolle edities in Barcelona en Amsterdam strijkt het evenement voor het eerst neer in België. Via performances, korte films en kunst kom je in aanraking met ecofeminisme en klimaatreflectie. Daarna splitst de groep zich om op ervaringen en inzichten uit te wisselen in cirkelgesprekken, begeleid door de kunstenaars en medewerkers van Oxfam. Door vragen te stellen en in dialoog te gaan met mensen van verschillende achtergronden, uit de kunst, wetenschap en geesteswetenschappen, openen we denkhorizonten en gaan we moedige gesprekken aan.

Inschrijvingsformulier

ADRES

ARGOS centre for audiovisual arts 

Rue du Chantier 13, 1000 Bruxelles 

Tijdschema

18:30-deuren open

18:45- performance door Erien Withouck

19:40 vertoning van shortfilms

20:15 discussie

21:00 sluiting/drankje

Oxfam België in samenwerking met Argos, creëert nieuwe termen voor het klimaatdebat, door je mee te nemen naar een safespace van ecofeminisme, natuur en kunst.

OVER DE KUNSTENAARS

Elise Guillaume

Elise Guillaume (1996) is een Belgische kunstenaar wiens werk onze complexe relatie met de natuur onderzoekt. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van psychologie, ecologie en noties van 'zorg'. Met behulp van audiovisuele, fotografische en geluidsmedia, soms ingezet in de vorm van immersieve installaties, is Elise Guillaume geïnteresseerd in de verbanden tussen psychologische gezondheid en de milieuproblematiek van onze tijd. Het lichaam is een sleutelelement in haar werk: het wordt een vergaarbak voor het interpreteren van de banden tussen de wezens die onze wereld vormen, om de barrières die ons scheiden te overstijgen. In haar vaak intieme werk verkent Elise Guillaume de mogelijkheden van een hernieuwde relatie met het levende.

Milena Vergara Santiago 

Milena Vergara Santiago (93.) is een beeldend kunstenaar die geboren is in Brussel. Ze studeerde visuele vormgeving, kunst en fotografie aan de LUCA Hogeschool voor de Kunsten in Gent en verkent momenteel druktechnieken aan de Kunstacademie van Anderlecht. Door haar werk te baseren op natuurlijke landschappen, haalt de kunstenaar inspiratie uit de rauwe schoonheid en ingewikkelde patronen die in de natuur te vinden zijn. Deze verbinding stelt haar in staat om haar werken te doordrenken met een gevoel van organische vitaliteit en een diepe waardering voor de omgeving. Daarnaast onderzoekt ze de vervorming en poëtische ader van stedelijke landschappen, waarbij ze de essentie van het stedelijke leven vastlegt door middel van vervormde perspectieven. Door het concept landschap met een nostalgische toets te benaderen en de dialoog tussen vorm en inhoud te verkennen, probeert de kunstenaar voorstellen te ontwikkelen die voornamelijk geworteld zijn in subjectieve associaties. Zo verkent ze de ambiguïteit en dynamiek van beelden en hun dragers door middel van herhalingen en variatie

Erien Withouck 

Via archief en veldonderzoek, verkent Erien Withouck oude verhalen, namen en rituelen rond inheemse planten in de Lage Landen als methodes voor verzet tegen onze hedendaagse kapitalistische samenleving. Withouck's onderzoek is verspreid over over drie jaar en brengt verschillende gebruiken, sociale ontmoetingen en wandelingen samen in artistieke installaties. Vorig jaar focuste Withouck op planten waarmee je kunt spelen: playgarden. Dit werk had zijn grond in een gemeenschapstuin in Brussel die ze samen met kinderen uit de buurt onderhoudt. Dit jaar onderzoekt ze planten die vroeger werden gebruikt in praktijken van liefde en zorg: lovegarden. Volgend jaar focust ze op het thema tijd: timegarden.

Rechts