Persbericht4 juli 2022

15e editie van de Oxfam Trailwalker vindt plaats binnen twee maanden

Na de recordeditie van vorig jaar, zakken 150 teams voor de derde keer af naar Saint-Hubert op 27 en 28 augustus. Om het evenement in optimale omstandigheden te laten verlopen, doet Oxfam België een oproep aan 150 vrijwilligers.

Het laatste weekend van augustus vindt in Saint-Hubert opnieuw de grootste solidariteitswandeltocht van België plaats. De 100 kilometer lange tocht start op zaterdag 27 augustus vanaf het militaire vliegveld van Saint-Hubert.

Zoals gewoonlijk moet elk team van vier personen in minder dan 30 uur 100 kilometer afleggen in het Grote Woud van Saint-Hubert en daarbij minstens 1.750 euro aan giften inzamelen om de internationale solidariteitsacties van Oxfam België tegen ongelijkheid te financieren.

Voor deze editie, die 15 jaar bestaat, is de route opnieuw uitgezet: de eerste lus, van 60 kilometer, begint bij het militaire vliegveld, doorkruist Mirwart, een van de mooiste dorpen van Wallonië, en komt dan weer bij het militaire vliegveld uit (60 km). De tweede route begint bij het militaire vliegveld en loopt vervolgens naar de civiele luchthaven en het centrum van Saint-Hubert alvorens het militaire vliegveld te bereiken (40 km). Het totale hoogteverschil is ongeveer 2.400 meter. Inschrijven kan tot 31 juli.

Oxfam trailwalker 25 km

Honderden mensen zullen naar verwachting ook deelnemen aan een alternatieve route van 25 km, die ontworpen is voor mensen die op zoek zijn naar toegankelijkere uitdaging en die ook een perfecte gelegenheid biedt voor teambuilding onder collega's. Teams van 2 tot 8 personen moeten 25 km in minder dan 7 uur afleggen. Elke groep zal een bedrag van 1.000 euro moeten inzamelen.

Nieuw is dat de start voor de 25 km op zaterdag om 13.00 uur zal plaatsvinden, zodat de teams om 20.00 uur over de finishlijn kunnen komen, op hetzelfde tijdstip als de wandelaars die aan de 100 km race deelnemen en op dat moment langs het punt van 60 km zullen komen. Beide groepen komen dan samen om van een warme maaltijd te genieten. De uiterste datum voor inschrijving is 16 augustus, twee weken na inschrijvingsdatum voor de 100 kilometer, aangezien een voorbereiding niet essentieel is om aan dit verkorte parcours deel te nemen.

INSCHRIJVINGEN

Op dit moment hebben 150 teams zich voor het evenement ingeschreven, daarvan hebben 123 teams zich ingeschreven voor de 100 km en 27 voor de 25 km. In totaal hebben ze 143 000 euro aan giften bijeengebracht om de 68 programma's te financieren die Oxfam België in 23 landen uitvoert.

"Oxfam Trailwalker is veel meer dan een sportevenement: het is een evenement dat alle krachten bundelt van de burgers die onze beweging steunen of er deel van uitmaken. Door deel te nemen aan de Trailwalker zetten de wandelaars zich in tegen ongelijkheid en bouwen ze aan een rechtvaardigere, duurzamere en meer verenigde wereld", legt Elise Manhaeghe, organisator van het evenement, uit.

oproep vrijwilligers

Er hebben zich al 150 vrijwilligers aangemeld om de Oxfam Trailwalker vanaf vrijdag 26 augustus te helpen organiseren. Hun taak: in teamverband de acht rust- en verfrissingspunten organiseren, het opzetten en beheren van de stands, het organiseren van de maaltijden, het onthaal van de teams, helpen bij de bewegwijzering en zorgen voor de animatie langs het parcours.

"Iedereen die in het verleden aan de Oxfam Trailwalker heeft deelgenomen is het er unaniem over eens: vrijwilligers zijn een onmisbare steun om het einde van de 100 km te halen en maken de Oxfam Trailwalker tot zo'n bijzonder evenement", voegt Elise Manhaeghe eraan toe.

Volgens de organisatie is de steun van ongeveer 300 mensen nodig om de routes goed te laten verlopen, naast enkele tientallen medewerkers van het Rode Kruis. Oxfam is nog op zoek naar 150 extra vrijwilligers.

Opmerkingen voor de redactie

  • Je kan je op de website nog steeds inschrijven voor beide routes. Inschrijven als vrijwilliger kan hier.
  • Céline Nicolas, schepen van sport van de stad Saint-Hubert, zal voor de tweede keer deelnemen aan de Oxfam Trailwalker (100 km versie).
  • Interviews met het organisatieteam van Oxfam België of de deelnemende teams zijn mogelijk. Beeldmateriaal is beschikbaar.
  • De volledige beschrijving van de 100 km route (met kaarten) is hier beschikbaar, alsook de beschrijving van de 25 km route.
  • De Oxfam Trailwalker werd in 2008 voor het eerst op het Europese vasteland georganiseerd in de Hoge Venen, met start in Eupen. Sinds 2019 vindt de wandeling elk jaar plaats in het Grote Woud van Saint-Hubert.

Rechts