03/03
2023
>
30/06
2023
Oxfam activiteit

Vorming voor Scholen en Verenigingen in het Leuvense

Workshop
Leuven

Onrecht in de wereldhandel blijft een zeer actueel thema. Een thema waar Oxfam-Wereldwinkels véél expertise over in huis heeft. Uit deze kennis zijn verschillende soorten workshops voortgevloeid.

Jullie kunnen met jullie leerlingen een bezoek brengen aan de wereldwinkel of op aanvraag komen we in jouw school activiteiten begeleiden. We hebben voor ieder wat wils:

VOOR KLEUTERS

 • Lotta zoekt haar huis (prentenverhaal)
  We tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
 • Ontdekkingstocht naar eerlijke handel (workshop)
  Een pakje gaat de kring rond en wanneer de muziek stopt, mag er één laagje uitgepakt worden. Aan de hand van verschillende opdrachten en spelletjes maken de kleuters kennis met eerlijke handel.

VOOR HET BASISONDERWIJS

 • Rollenspel “Cacaostan”: “In cacaostan is het alle dagen warm. Ideaal voor het kweken van cacao, waarmee lekkere chocolade wordt gemaakt. Kruip in de huid van een cacaoboer, maak en verkoop je cacaobonen en bouw je eigen dorp. Maar verloopt alles wel eerlijk?”.  Dit actief (rollen)spel laat kinderen vanaf 7 jaar kennismaken met de wereld van de (on)eerlijke handel. Als cacaoboeren ervaren ze zelf hoe onrechtvaardig de handel loopt. Samen denken we na hoe het eerlijker kan.
  Duur: 2 lesuren
  Leeftijd: 1e graad
 • Prentenverhaal “Lotta zoekt haar huis”: we tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van de bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
  Extra activiteit: kleurprent Lotta
  Duur: 1 lesuur
  Leeftijd: 1e graad
 • Workshop “eerlijke handel en kinderrechten”. In deze workshop vliegen we over de wereldkaart en maken we kennis met kinderen in België en Ivoorkust. Hoe ziet hun leven eruit? Welke zaken hebben we nodig om goed te kunnen leven? We onderzoeken wat kinderrechten zijn en hoe het komt dat niet elk kind op deze wereld dezelfde rechten heeft. We ontdekken de rol die eerlijke handel hierin kan spelen.
  Duur: 2 lesuren
  Leeftijd: 2e graad
 • De workshop “Eerlijke Handel, Kinderspel” is een “oneerlijke” quiz. De leerlingen spelen in 5 groepen een quiz over eerlijke handel en worden beloond met Oxfam-munten. Wanneer ze aan het einde van de quiz hun munten inruilen voor chocolade, lijkt er iets niet te kloppen… . In deze quiz komen verschillende aspecten van eerlijke handel aan bod, spelen we een rollenspel, maken we via films kennis met producenten in Afrika en proeven we van producten van eerlijke handel. We laten de leerlingen zelf een klein beetje onrecht ervaren door de ongelijke beloning aan het einde van de quiz en grijpen dit moment aan voor een reflectie over (on)recht.
  Duur: 2 tot 3 lesuren
  Leeftijd: 3e graad

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

 • Eerlijke chocolade
  In deze workshop maken leerlingen kennis met het productieproces van chocolade, onderzoeken ze hoe de cacaosector functioneert en welke gevolgen dit heeft voor mens en milieu. Ze kruipen in de huid van een producent, handelaar of consument en verkennen alternatieven voor het huidige systeem.
  Duur: 2 lesuren
  Doelgroep: 1e en 2e graad ASO, TSO
 • Chocoladeproeverij
  We verdiepen ons in deze workshop in de wondere wereld van cacao en chocolade. Via een quiz en een spel ontdekken we het onrecht in de wereldhandel in cacao. We maken kennis met de producenten en hoe van een cacaoboon chocolade gemaakt wordt. We proeven van eerlijke chocolades en bespreken hoe eerlijke handel het anders aanpakt dan de traditionele handel.
  Duur: 2 lesuren
  Doelgroep: 2e en 3e graad TSO en BSO
 • De cacaoconferentie
  We starten deze workshop in het jaar 2050 en nodigen de leerlingen uit voor een tentoonstelling over de laatste reep chocolade. In 2020 werd die laatste reep geproduceerd en toen eindigde het verhaal van cacao en chocolade. De leerlingen vinden in deze fictieve tentoonstelling heel wat informatie over de cacaosector en worden via een spel uitgedaagd om deze kennis actief te verwerven. Ze onderzoeken de spelers in de cacaoketen, kruipen zelf in de rol van een van deze belanghebbenden en gaan met elkaar in debat. Via deze workshop maken de leerlingen grondig kennis met de problematieken van de wereldhandel in cacao én gaan ze op een actieve manier hierover in debat met elkaar.
  Duur: 2 lesuren
  Doelgroep: 2e en 3e graad secundair onderwijs, ASO
 • Fair Fashion
  Kledij, we dragen ze allemaal. De één heeft genoeg met 2 truien terwijl de ander er wel een stuk of 20 heeft. Nochtans komt de textiel- en kledingindustrie steeds meer onder vuur te liggen. Het gebrek aan leefbare lonen voor kledingarbeider(st)ers, onveilige werkplekken, gebrek aan transparantie en vakbondsvrijheid zet de sector onder druk. Toch blijft een duurzame kledingindustrie nog buiten handbereik.
  In deze workshop bekijken de leerlingen de grote uitdagingen in de sector, ze ontdekken hoe kleding wordt gemaakt en leren hoe ze hun favoriete merken kunnen screenen. Als kers op de taart gaan ze zelf aan de slag met fair of gerecycleerd textiel.
  Duur: 2 lesuren
  Doelgroep: 2e en 3e graad BSO (en TSO), alle jaren van het ASO
 • Escape Room – geen workshop, eerder spelvorm
  In deze Escape Room moeten de leerlingen proberen om via een heleboel raadsels en opdrachten de juiste code te vinden om het slot te openen én de sleutel van het lokaal te bemachtigen. Doorheen deze escape room maken de leerlingen kennis met de handel in koffie en de uitdagingen in deze sector.
  Duur: 1 lesuur
  Doelgroep: 1e graad

Prijs per workshop: €35 (bespreekbaar)

CONTACTEER ONS

Ben je overtuigd en wil je met de klas een bezoek brengen, een workshop op school plannen?

E-mail of bel ons op:

E-mail: regioleuven@oww.be

Gsm: 0496/12 00 32

Datum
-
Adres

In de Wereldwinkel van Leuven of bij jou in de klas
Parijsstraat 56
3000 Leuven
België

Prijs
Te bespreken

Rechts